Montag, 2. Mai 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Zdravo, veliki!

Dozvolite: Long Ma, čuvar ljudi. Dvanaest metara visok. 45 tona drveta i čelika. Bljućući vatru, zmajev konj korača ulicama Toulousea, tačnije preko "Piste des Geants". Tamo upoznaje Asteriona, Minotaura. Oba su djelo Françoisa Delarozièrea. Njegova kompanija, La Machine, poznata je po pravljenju takvih fantastičnih giganta. Inspirirana Nüwom, boginjom kreatorom u kineskoj mitologiji, Long Ma je prethodno, 2014. godine izgrađen za nastup u Pekingu. Trenutno se svaki dan budi u Halle de la Machine u Toulouseu.


Tihi protest

Ne nose ni suknje ni pantalone, ruke su im vezane na leđima, a lica prekrivena crnim plastičnim vrećama: Ove žene protestuju ispred ruske ambasade u Vilniusu protiv ruskih zločina nad ženama u ratu u Ukrajini. Očigledno, tamo ima silovanja. Istraživači konflikata pretpostavljaju da djela seksualnog nasilja prvenstveno počine vojne jedinice sastavljene od regruta koji su regrutovani silom. Djela nad ženama imala su učinak objedinjujućeg grupnog rituala – sa strašnim posljedicama po žrtve.


Pali junak

Ne tako davno, bio je jedna od najpopularnijih i najplaćenijih holivudskih zvijezda. Sada Johnny Depp, 58, sjedi iscrpljen u ruševinama svoje, u sudnici Fairfaxa u Virginiji pokušavajući spasiti svoju reputaciju. On se tužaka sa bivšom suprugom Amber Herd, ko ja je njega prvo tužila za nasilje u porodici, a sada Depp tuži nju za krivokletstvo i prevaru. Bez obzira šta sud odluči za nekoliko sedmica, srećan kraj se ne nazire.



Velika usta

Život blatnjave ribe Periophthalmus se suštinski ne razlikuje od našeg postojanja. U principu se radi o traženju hrane, razmnožavanju, izležavanju. Ponekad ima više vode, ponekad manje. Nastavlja da se kreće, traži seksualnog partnera i petlja. A tokom udvaranja, sve se radi o tome ko pravi najveće skokove i ublehe. Izgleda poznato? Ovdje, na slici, u rijeci Nankan u sjevernom Tajvanu, blatnjava bitanga iskače iz gnijezda. Promatrala su je dva pripadnika iste vrste, koji su prilično široko raširili svoja usta. Nekako poznato, zar ne?

(stern)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen