Mittwoch, 18. Mai 2022

Osmjeh star 128 godina

 









1894. godine je u New Yorku otvoreno deset kinetoscopa, na dalekom istoku je izbio rat između Kine i Japana, Nikola II je bio ruski car. U Parizu je osnovan Olimpijski komitet, a u Londonu završena gradnja mosta Tower Bridge.

A na jednoj farmi u Južnoj Africi je rođena djevojčica po imenu Johana...

Ova djevojčica je jedanaestog ovog mjeseca, prema njenoj ličnoj karti, proslavila 128. rođendan.

To bi Johannu Mazibuko učinilo daleko najstarijom osobom na svijetu.

Johanna je rođena kao najstarija od 12 braće i sestara, odrasla je na farmi kukuruza u Ottosdalu.

Iz detinjstva "Gogo" (u prevodu baka) Mazibuko pamti samo pošast skakavaca: "Mogli smo ih hvatati, pržiti i jesti!"

Zaboravila je koliko je imala godina kada se udala za starijeg udovca Stawanu Mazibuko: „Bio je to samostalan čovjek. Imao je konjsku zapregu i krave.” Par je imao sedmoro djece, od kojih je dvoje još živo, te oko 50 unučadi i praunučadi. Johanna nikada nije naučila čitati i pisati, a kasnije je čistila i peglala kod bogatih farmera. Više ne čuje dobro, ali još uvijek vidi i lagano se kreće po svojoj kućici s hodalicom.

Nakon što je Japanka Kane Tanaka umrla u aprilu u 119. godini, ponovo se razbuktao spor oko toga ko je sada najstarija žena na svijetu.

"Moramo da je unesemo u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kako bi na pravi način odali počast", rekao je gradonačelnik Džejms Tsolela.

Zvanično, Francuskinja Lucile Randon trenutno je najstarija žena na svijetu sa 118 godina i 94 dana. Ona je tako punih deset godina mlađa od Johanne.

I na kraju: Tajna njene starosti? „Pijem svježe mlijeko. Jedem divlje zelje.”

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen