Mittwoch, 11. Mai 2022

Povratak iz svemira

 





Nakon 177 dana provedenih u svemiru, njemački ESA astronaut Matthias Maurer se prošle sedmice vratio na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice (ISS).

On je dio Crew-3, posade od četiri osobe koja će putovati na SpaceX Dragon kapsuli.

Maurer je proveo istraživanje bestežinskog stanja zajedno sa svojim kolegama iz NASA, Raja Chari, Thomas Marshburn i Kayla Barron u oblastima fizike, biologije i medicine. Na visini od 400 kilometara eksperimentirao je, na primjer, s umjetnom inteligencijom, s novim tipovima betonskih mješavina za održivu gradnju na zemlji i sa bio flasterima napravljenim od ćelija kože.

Osvrćući se unazad, Maurer opisuje iscrpljujuću svemirsku šetnju, na fotografiji, kao jedno od "najizuzetnijih iskustava u mom životu", koje je završio zajedno sa komandantom Čarijem. Više od šest sati, njih dvoje su popravljali sistem za hlađenje stanice i zamijenili vanjsku kameru.

Tokom svoje misije na ISS-u, Maurer je redovno dijelio video zapise ili fotografije sa svemirske stanice na internetskim mrežama, kojima je dokumentirao svoje eksperimente i svakodnevni život kao astronaut.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen