Montag, 19. Juli 2021

Završen 108. Tour de France

 


Tadej Pogačar je ponovo kralj Tour de Francea

Tadej Pogačar (22) je osvajio 108. Tour de France. Na cilju u Parizu, mladi Slovenac proslavio je svoj drugi naslov zaredom u Touru. Dovezao je žuti dres ukupnog lidera sigurno do cilja, i nakon 108,4 kilometra poslijednje etape, stigao je na Champs-Élysées kao šampion.

Time je Pogačar postao najmlađi dvostruki pobjednikom u istoriji Toura. I ne samo to: Osigurao je i točkasti dres najboljeg brdskog penjača i bijeli dres najboljeg mladog profesionalca.

Više nije moguće!

Napetost oko pobjednika? Ove godine nije postojala.

Nije ni čudo što je Pogačar takođe morao i da odgovara na postavlja pitanja o dopingu u ovom dominantnom takmičenju.

Njegov odgovor je bio sasvim jasan: "Naravno da razumijem pitanja, ali provjeravali su me čak tri tri puta na svakoj etapi, dva puta prije, jednom poslijenetape."

***

Posljednja etapa ovogodišnjeg Toura koja se vozila ulicama Pariza s ciljem na Champs Elysees bila je uzbudljiva onoliko koliko se ozbiljno vozilo, a to je 9 krugova i svi su samo čekali završnicu.

Britanac Mark Cavendish je osvojio zelenu majicu najboljeg sprintera, ali onaj drugi i značajniji pothvat nije mu uspio. U sprintu za etapnu pobjedu, koja bi mu donijela rekordnu 35. na Touru, ostao je zatvoren, pa je na kraju Belgijanac spasio Merckxa, barem ove godine.

Pobjeda je pripala sjajnome Woutu van Aertu, inače prvaku Belgije, dok je Cavendish završio na trećem mjestu.

Na prepunom Champs Elysees i okolnim ulicama Pariza okončan Tour de France, koji sljedeće godine kreće iz danskog Kopenhagena.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen