Mittwoch, 14. Juli 2021

‘Šlaufijada’ se vraća u Mostar

 


Niz Neretvu nogama, rukama, papučama...

Čuvena “Šlaufijada”- spuštanje šlaufom niz rijeku Neretvu, nakon više od deset godina ponovo se vraća u Mostar i bit će održana 24. jula, dan prije tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

"Šlaufijada je stari običaj, igra dječaka. Znači kupaće, papuče i šlauf- unutrašnja guma od bagera, kamiona ili od malog auta, nema vesla, već se stave papuče na ruke i utrkuje se ko će prije stići. Šlaufijada je jedna vrsta igre dječaka koji nisu imali današnji problem: mobitele, televizore i družili su se više na Neretvi" pojašnjava organizator te manifestacije ispred Kluba skakača u vodu “Mostari” Ermin Zukanović.

Govoreći o samoj trci, kazao je kako jedna ekipa broji dva člana koji moraju početi i završiti trku na šlaufu.

“Bitno je da krenu sa starta s dva čovjeka na šlaufu, hoće li oni plivati, gurati šlauf ispred sebe, hoće li jedan šlauf voziti, nije važno, važno je da u cilj ponovo uđu dvojica na šlaufu, sve ostalo je diskvalifikacija. Ocjenjuje se najviše brzina, a svoju sposobnost će pokazati ‘na trokutu’ na plaži u Cernici gdje će neke brzak pogurati malo brže, neke će ‘pura’ povući pa će ih zaustaviti i tu će se trka prelomiti”, ocjenjuje Zukanović.

Cilj im je, kako kaže, da to postane tradicija i da na tu manifestaciju dolaze ljudi i iz drugih gradova i država.

Po njegovim riječima, odaziv na ovogodišnju “Šlaufijadu” je dobar i očekuje se preko 15 ekipa, a za one najbolje pripremljene su i nagrade.

Za sve ekipe je slobodna prijava, a mogu se prijaviti do 24. jula do 10 sati na broj telefona 062/875 506. Ekipa mora imati dva člana i svoj šlauf, a za upravljanje šlaufom dozvoljeno je koristiti noge, ruke i papuče.

Trka će početi u 13 sati ispod mosta Bunur, dok je finish utrke ispod Starog mosta. Nagrada za osvojeno prvo mjesto je 100 maraka, za drugo 70, dok će osvajačima trećeg mjesta pripasti 50 maraka.

Organizator “Šlaufijade 2021” je Klub skakača u vodu “Mostari”.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen