Mittwoch, 7. Juli 2021

Otvorena izložba dokumentarne građe o Veležovim nastupima u evropskim takmičenjima




Povodom obilježavanja stote godišnjice FK Velež (1922-2022.), ali i podrške Rođenima u prvom pretkolu UEFA Evropa Conference league sa FC Coleraine iz Sjeverne Irske, u Mostaru je otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom “FK Velež u evropskim kupovima”.

Na dvanaest panela prezentirani su originalni plakati iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdestih godina prošlog vijeka, kada je Velež bilježio impresivne rezultate na međunarodnom planu u okviru evropskih takmičenja. Iako je tradicija učešća u tim takmičenjima prekinuta prije tridesetak godina ipak se nastupom u Sarajevu sa FC Coleraine iz Sjeverne Irske ona nastavlja, što je autor istakao posvečujući posljednji panel upravo tom događaju. Time je napravljena poveznica i akcentiran (prekinuti) kontinuitet.

Na oko stotinjak izložaka, fotografija, prospekata i novinskih isječaka te statističkih podataka i ulaznica, pregledno je da taj put od nastupa u Rapan kupu 1962. Inter kupu 1963., kupovima UEFA 1973., 1974/75., 1987., 1988., kao i Kupu kupova 1981 i 1986.

Na otvaranju je rečeno da ova izložba predstavlja poklon Veležu za skori zlatni jubilej (1922-2022.) i ponovni start u društvu najuspješnijih evropskih klubova.

“Cilj izložbe je da mladu generaciju na vizuelan način upoznam sa referentnim dosezima Veleža u evropskim takmičenjima i ukažem im na taj kontinuitet nastupa. Sadašnjoj generaciji Veleža svi ti nastupi mogu biti gererirajući fator u želji za postignućem sličnih rezultata. Iako su Rođeni bili na pragu potpunog uništenja i u uslovima reaktiviranja gorim od vremena kad je nastao (1922.), ipak je snažna volja i ljubav prema bojama kluba trijumfovala i danas je u Konferencijskoj ligi pod kapom UEFA. Takav kolosalan uspjeh mogu ostvariti samo veliki klubovi, akcentirao je u obraćanju autor izložbe Zlatko Serdarević, dodajući da priprema novu postavku u kojoj će u fokusu biti vrijeme nastajanja (1922.) do druge decenije aktivnosti.

Izložbu je otkrivanjem panela sa eksponatima o utakmici sa Derbyem otvorio Nazif Ćišić (1936.) , najstariji živući fudbaler Veleža, rekavši da je ovom postavkom građanima autor vrlo pregledno servirao podatke o svim nastupima u kupovima UEFA. Ćišiću je autor poklonio knjigu „FK Velež 1998/99.“

Zanimljivost izložbe su i ulaznice za utakmice kao dokumenti jednog vremena počevši od grafičkog dizajna, izgleda, cijena i reklamnih poruka. Na jednom panelu su dati svi sastavi tima u zavisnosti od vrste i datuma takmičenja. Izložen je originalan prospekt FC Hartsa, kojeg su gosti donijeli u Mostar, kao i afiše koje je Velež izdavao. Zbog važnosti, atraktivnog protivnika i veličanstvene pobjede Rođenih, za utakmicu sa Derby Countyem rezervisana su tri centralna panela.

Izložba će biti otvorena mjesec dana u Caffe Globus u Fejićevoj ulici.

(mostarski.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen