Samstag, 10. Juli 2021

Palme, promi, PCR test

 





Napokon!

U utorak je u Cannesu počeo najvažniji filmski festival na svijetu. Ali umjesto pjenušavih zabava sa šampanjcem, ovogodišnji moto je: palme, promi- PCR test!

Pravila su stroga: ako niste vakcinisani, morate na PCR test najmanje svakih 48 sati, inače nećete moći u kino, a ovo nije izuzetak, čak ni za poznate ličnosti. A neki od njih lete na promenadu Croisette.

Jodie Foster (58) već je vrlo ležerno primila nagradu na gala otvaranju. Tu je bila i Helen Mirren (75). Kasnije tokom sedmice Matt Damon (50), kao i Christoph Waltz (64) i Marion Cotillard (45), koji predstavljaju svoje nove filmove, i kaoslučajno, pred punim gledalištem. U kinu postoji zahtjev za nošenje maski, ali više nema zahtjeva za obaveznu distancu. Svako mjesto treba biti zauzeto.

Na plaži je malo prozračnije - ogromno kino na otvorenom postavljeno je na pijesku, za ponoćne projekcije, uključujući i ležaljke. Međutim, tamo će se družiti samo ljubitelji filmova među poznatim ličnostima.

Drugi, poput Adama Drivera (37, glumio je u uvodnom filmu "Annette"), vjerovatno se u ovom trenutku naslanjaju na šank u hotelu "Carlton" (pivo košta 13, džin i tonik 25 eura) ili drijemaju u luksuznom „Hotel du Cap Eden-Roc “(sobe od 500 eura, bez doručka).

Premijere se održavaju cijeli dan u Cannesu. A budući da je prijvljeno toliko filmova, zbog otkazivanja festivala 2020. godine, neke projekcije započinju tek kasno navečer. Ako ste i nakon toga u formi, možete sjediti kraj bazena u „Martinez hotelu“, gdje se longdrinks (24 eura) poslužuju s finim orasima, ponekad s fantastičnim maslinama.

Ako želite slaviti, možete to činiti cijeli dan, kao na festivalima u vremenima prije Corone. Ujutro u klubovima na plaži, poput plaže Magnum, u vrijeme ručka, na primjer u „Astoux et Brun“ (fantastična plata s plodovima mora- Pažnja! Budući da su ostrige & Co ovdje toliko dobre, ponekad se ovdje može naći i neka svjetska zvijezda. A onda naravno, na brojnim prijemima, gdje se možete popiti, i dobro raspoloženi otići na crveni tepih prije neke premijere.

A tamo je vrlo važno: dress code. Smoking i večernja haljina su obavezni. Dogodilo se da su gosti odbijeni jer zaštitari nisu prihvatili njihovu odjeću. A tek nakon žestokih protesta, odustalo se od zahtjeva da žene nose visoke potpetice.

(bild)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen