Samstag, 31. Juli 2021

Energija ljubavi, strpljenja i ustrajnosti skupila se sinoć iznad Atine

 


(tekst koji slijedi napisao je iz srca Elvedin Dino Delić na svom facebook profilu, dana 30. jula 2021. Ovakvi tekstovi tako nastaju, osjetiš u srcu, uzmeš papir i olovku, ili samo odtipkaš, i iz ruke pređe na papir, i ostane. Hvala Dino)

BITNOST TRIJUMFA VELEŽA NAD AEKOM

Koliko je sinoćnja utakmica u ATINI, ključna i važna, u životu i istoriji ne samo FK Velež, ne samo grada Mostara, nego i u životima ponaosob svakoga od nas, samo vrijeme će pokazati, zasigurno.

Ovo nije samo sportska pobjeda, trijumf tehničkog nadigravanja, samo disciplina u manifestiranju, i slično, ovo sinoć je toliko mnogo više od toga.

Pobjeda Veleža u uzvratnoj utakmici nad AEK-om na Olimpijskom stadionu u Atini je kako globalna, tako i jedna mala privatna ODA unutrašnjoj rani i borbi koju je svaki Mostarac imao unutar sebe, i koju je nosio od devedesetih pa na ovamo, a ta borba je želja za tim da se Mostar opet vidi tim nekim očima kojima se ga je vidjelo u ranom djetinjstvu, onako cjelovitog i ponositog, kakav je u oduvijek bio, gdje mentalni koncepti razdvajanja u nisu postojali, gdje je jedino bilo bitno - da li si ustvari ljudsko biće ili ne.

Ovaj trijumf Veleža u usred Atine OMAŽ je svim našim očevima, djedovima, prijateljima i svima onima koji su dušom i srcem navijali #KAOJEDAN ispod mostarskog Bijelog Brijega, ova pobjeda je omaž njihovim LJUDSKIM idealima, njihovom postojanju, i onome u šta su oni vjerovali, i ono što su nosili u svojim srcima.

Sinoć, na nebu iznad Atine, i na stadionu gdje nazalost Red Army nije mogao prisustvovati, imao sam nekakav osjećaj da osjećam prisutnost duhova nekadašnjih navijača Veleža, (pa proglasite me ludim ili ne, ALI) kako brižno bdiju iznad svoga tima i šalju mu energiju ljubavi, strpljenja, snage i ustrajnosti, da izdrži u svom najvećem historijskom podvigu od tih nesretnih 90tih, pa na ovamo...

znajući koliko će ova pobjeda biti bitna i važna, za tijek budućnosti, ne samo Veleža, nego i ovoga Grada, i koliko će probuditi iz apatije iskrena srca koja vole ovaj grad - zbog onoga što on jeste i što on u suštini predstavlja!

U jednog Boga za sve nas vjerujem, i vjerujem da je sve moguće, pa tako i da duše naših najdražih sa kojima smo se davno rastali, tek fizički rastali da su bile prisutne tu noć! U našim su srcima i mislima, a nauka je davno dokazala, da je sve oko nas ENERGIJA...

Sinoćnja pobjeda predstavlja jednu ISKRENU SUZU, suzu čiste ljubavi i oprosta, razumijevanja i pokajanja, shvatanja da smo SVI jedno tijelo ovoga grada i da ne mozemo drugačije živjeti, niti postojati, i da je srce ovoga grada toliko veliko da nas - može primiti sve unutar sebe.

Sinoćni trijumf je ujedno i jedna rijeka suza, koja stoji zagrađena branom u svakome od nas, i koja će zasiguran sam, jednog dana u svakome od nas poteći i zaliječiti sve boli i tuge, i saprati ih vječno u delti Neretve, dole na moru.

Sinoćna pobjeda je trijumf jedne ljubavi i jedne istine. Istine o Mostaru. Istine o Bosni i Hercegovini.

Pobjeda istine o ljudima Hercegovine.

Pobjeda istine o narodu BiH.

Dovoljno je samo malo poštovanja, i ljubavi. Ništa više.

Voli bližnjeg svog, kao sam sebe.

#MUSVDG ❤

(Elvedin Delić/facebook/20210730)


Historijski trenutak Rođenih zajedno sa FACE TV: Velež ide dalje! AEK je na koljenima!

https://youtu.be/6bcPqTSh1mE

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen