Montag, 12. Juli 2021

Italija prvak Evrope u fudbalu

 



Italija je osvojila titula prvaka Evrope, drugi put u istoriji, pošto je u finalu savladala Englesku na Wembleyu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca 4:3. Nakon 120 minuta, igre bilo je 1:1.

Engleska je povela u drugom minutu golom Lukea Shawa, a izjednačio je Leonardo Bonucci u 67. minutu.

Utakmica je završena 1:1, rezultat se nije promijenio ni poslije produžetaka, pa su izvođeni jedanaesterci.

U prvoj seriji, Domenico Berardi je bio precizan za vođstvo Italije, a izjednačio je kapiten Engleske Harry Kane. Golman Engleske Jordan Pickford je zatim odbranio penal Andrei Belottiju, a Engleska je povela golom Harryja Maguirea.

Italija je izjednačila golom Bonuccija, a zatim je Marcus Rashford pogodio stativu. U četvrtoj seriji, Federico Bernardeschi bio je precizan za Italiju, a zatim je golman Gianluigi Donnarumma odbranio penal Jadonu Sanchu.

Engleski golman Pickford je poslije toga odbranio penal Jorginhu, a zatim je Donnarumma odbranio šut Bukayu Saki i donio titulu svom timu.

To je druga titula prvaka Evrope za Italiju, poslije 1968. godine, kada su “azuri” trijumfovali kao domaćini.





"It's Coming to Rome"

Strijelac gola za izjednačenje 1:1 u večerašnjem finalu Evropskog prvenstva Leonardo Bonucci bio je presretan nakon što je njegova Italija nakon penala pobijedila Englesku i osvojila Evropsko prvenstvo.

Zajedno sa saigračima slavio je po cijelom terenu, a onda u kameru ismijao englesku frazu o povratku fudbala kući (It's coming home) koju su večerašnji domaćini spominjali sve vrijeme trajanja turnira.

"It's Coming to Rome", vikao je Bonucci aludirajući da je trofej postao italijansko vlasništvo i da se vraća u Rim nakon 53 godine čekanja.





Gianluigi Donnarumma je najbolji igrač Eura!

Italijani su večeras osvojili titulu prvaka Evrope, a među najzaslužnijim za to je granitna odbrana na čelu sa golmanom Donnarummom.

Donnarumma je sačuvao mrežu na tri utakmice u grupi, dok je u nokaut fazi na svakom meču primio po jedan pogodak.

No, svojim odbranama u ključnim momentima je nosio Azzurre do druge titule prvaka Evrope i sasvim zasluženo proglašen za najboljeg igrača turnira.Iako je Jorginho bio prvi favorit za ovaj laskavi trofej, Donnarummini odbranjeni penali Englezima u finalu su presudili da MVP trofej ode u njegove ruke.

Zanimljivo, samo dva golmana su u historiji proglašena za najbolje igrače Eura. Prije Donnarumme tu čast je imao legendarni Danac Peter Schmeichel 1992. godine.

(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen