Sonntag, 18. Juli 2021

Svjetske Street Art umjetnice gostuju u Mostaru

 



Mostar će tokom jula biti domaćin dvjema afirmisanim svjetskim street art umjetnicama, čiji će murali obogatiti već postojeću uličnu galeriju grada i time približiti street art umjetnost svim građanima.

Street Arts Festival Mostar i OKC Abrašević realizuju projekat „The Future of Public Spaces“ u okviru koga će se održati dvije art rezidencije, na kojima će gostivati NeSpoon iz Poljske i TKV iz Srbije. Ovaj koncept za cilj ima saradnju s afirmiranim umjetnicima, radi oplemenjivanja grada i osnaživanja već postojeće scene uz rezultat unapređivanja ulične galerije.

U nejelju u grad Mostar stiže NeSpoon umjetnica iz Poljske. Njena umjetnost se može pronaći širom svijeta. Koristeći zamršene uzorke čipke, ona napuštene i oronule zgrade pretvara u zaista izvanredne znamenitosti, izazivajući pozitivne emocije kroz svoju umjetnost. Oslikavaće mural u svom prepoznatljivom stilu u ulici Kralja Zvonimira.

Rezidenciju će započeti još jedna umjetnica, u pitanju je The Kraljica Vila – TKV – Aleksandra Petković iz Beograda, koja će od 20. jula boraviti u Mostaru nekoliko dana. Njen stil odlikuju izrazito jarke boje i nesvakidašnji paterni, koji omogućavaju da predmet umjetničkog djela dođe do izražaja. TKV je imala izložbe širom Europe. Od Republike Francuske je dobila titulu viteza umjetnosti i književnosti Republike Francuske i dodijeljena joj je nagrada UN-ovog agenta promjena. Ona će slikati mural u ulici Kneza Višeslava.

Nakon ovih inspirativnih dešavanja tokom ljeta, od 3. Do 13. septembra će se održati jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar, na kome će učestvovati umjetnici iz Italije, Španije, Ekvadora, Argentine, SAD-a, BiH i Hrvatske.

Projekat The Future of Public Spaces realizuje se  uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen