Montag, 5. Juli 2021

Sjećanje na Mostar koga više nema

 (tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 7. jula 2021. autor Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović – Sjećanja: Rudari na moru, novi centar veza, Vladić čeka poziv selektora, Slišković među najboljim sportistima, aktivi pronalazača

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.

Danas objavljujem tekstove iz 1978. godine – Rudari na moru, u SUP-u otvoren novi centar veza, Vladić čeka poziv selektora, Slišković među najboljim sportistima, osam aktiva pronalazača.

Rudari na moru

I ove godine, Osnovna organizacija Saveza sindikata Rudnika mrkog uglja u Mostaru organizovaće odmor za rudare u Gradcu na moru.

U ovo mjesto na Jadranu ići će svi prijavljeni rudari.

Rudari će platiti polovinu ukupnih troškova. (19.4.1978. godine)


U SUPu-u otvoren centar veza

U sklopu obilježavanja 34. godišnjice Službe bezbjednosti, juče je u mostarskom SUP-u održana svečanost, na kojoj je Junuz Aršinović, predsjednik Međuopštinskog vijeća Saveza sindikata, otvorio novi centar veza u zgradi Regionalnog SUP-a.

Svečanost će završava danas prijemom pionira i proglašavanjem najboljih literarnih i likovnih radova. (8.5.1978. godine)


Vladić čeka poziv selektora

Franjo-Kulje Vladič, fudbaler Veleža i državni reprezentativac, vratio se nedavno sa odsluženja vojnog roka u Nišu.

“Iako sam u Nišu imao sve uslove za trening, ipak mi nedostaju prave prvenstvene utakmice. Protiv Budućnosti sam izdržao utakmicu i čak postigao dva gola. Šteta što do kraja psvenstva ima još dva kola. Na jesen obećavam da ću ponovo biti ‘stari’ i nadam se da me selektor Marko Valok neće zaobilaziti kao do sada. Valokov poziv u Rim uvjerava me da na mene ozbiljno računa”, rekao nam je popularni Kulje. (16.5.1978. godine)


I Slišković među najboljima

Savez za fizičku kulturu Mostara proglasio je najbolje sportiste i društva u ovoj godini.

Za najbolje sportiste proglašeni su Blaž Slišković, fudbaler Veleža, Jasna Merdan, rukometašica Lokomotive, Željko Aras, atletičar Veleža, Martin Rajić, karatista Mostara i Zlata Omerika iz Aerokluba.

Za najbolje sportsko društvo proglašen je Karate klub Mostar. (22.5.1978. godine)


Osam Aktiva pronalazača

Na području hercegovačke regije sada djeluje osam aktiva pronalazača i racionalizatora, što ima velikog odraza na povećanje produktivnosti i sniženje troškova proizvodnje.

U posljednjih nekoliko godina, izvanredni rezultati postignuti su u mostarskom “Sokolu”, Industriji alata iz Trebinja i u Unisu” iz Konjica.

Dobri rezultati postižu i inovatori Tvornice glinice, Duhanskog instituta i Pamučne industrije “Đuro Salaj” iz Mostara.

U Hercegovini djeluje 600 pronalazača i inovatora, ali se osjeća potreba za stvaranjem novih aktiva. (28.5.1978. godine)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen