Samstag, 10. Juli 2021

Nema hrane za harpi orlove

 

Uništavanje prašume uništava i stanište ovih ptica grabljivica


U grčkoj mitologiji, harpije personifikuju olujne vjetrove. Bog mora Thaumas oženio se Oceanovom kćerkom Elektrom, prema Hesiodu. Tada su rođene dvije harpije, Okipeta i Ela. Drugi autori spominju zloslutne Podargu i Kelenu. Reputacija harpija nije najbolja, jer su opisane kao ružni, zlonamjerni demoni, hibridna bića, ptice sa licima žena.


Harpije su međutim poklonile ime jednoj od najvećih ptica grabljivica na svijetu, Harpia harpyja, čije je stanište uglavnom u Brazilu i susjednim zemljama oko sliva Amazona. I umjesto gađenja, one su sada te, koje trebaju zaštitu.

Kako grupa pod vodstvom Evertona Mirande sa Sveučilišta Kwa Zulu-Natal u Južnoj Africi izvještava u časopisu Scientific Reports, prave harpije na područjima bivše prašume, koja su ozbiljno pogođena krčenjem šume, imaju sve više poteškoća u prehrani svojih mladih.

Istraživački tim je primijetio 16 gnijezda harpija u krajolicima koja su u različitim stepenima pogođeni krčenjem šume: u nekima ih nema uopšte, u drugima je ostalo samo 15 posto izvorne populacije. Istraživači su uspjeli identificirati 306 komada plijenova ovih životinja. Otkrili su da ptice grabljivice nisu previše fleksibilne u odabiru plijena: nisu lovile životinje sa otvorenog prostora u područjima gdje je šuma posječena, već su se držale svoje tradicionalne prehrane, koja se temelji na lovu životinja koje žive u krošnjama drveća. Najčešći plijen su im bili su dvonožni ljenjivci i majmuni kapucineri.

Ispostavilo se da je to bilo kobno u područjima u kojima izvorna gusta prašuma više ne postoji. Izuzev nekoliko zona na rubu prašume, istraživači uopšte nisu pronašli gnijezda na područjima koja su izgubila više od 70 posto šume. Tamo gdje je preostalo manje od polovine izvorne šume, mladi su ugibali od gladi jer im njihovi roditelji nisu mogli donijeti dovoljno hrane.

Istraženo područje u sjevernom dijelu brazilske države Mato Grosso leži u "luku krčenje šuma", na jugoistočnom rubu Amazonije, gdje je zabilježen najveći dio gubitaka.

Autori nove studije procjenjuju da oko 35 posto posmatranog područja, zbog krčenja šume, više nije pogodan za parove harpija, da u njima ponovo legu mlade.


Uz temu: Ova vrsta, koja se može naći u brazilskoj džungli, najveća je i najproždrljivija ptica grabljivica na svijetu: između ostalog lovi majmune, ara papagaje i ljenjivce.

U svijetu postoji na hiljade životinjskih vrsta o kojima vjerojatno nemamo pojma, ali koje su toliko nevjerovatne da nam se zalijepe u umu: govorimo o ribama duhovima - koje mogu podići pogled ne pomičući glavu, onda vuk s grivom, za koga ne znamo je li vuk, lisica ili jelen, ili zvijezda krtica, za koju nije potrebno dodatno objašnjenje.

U gornjem tekstu je bilo govora o ptici koja se ne čini poput ptice, već više kao čovjek obučen u kostimu ptice. To je orao harpi, harpy eagle na engleskom, najmoćnija ptica grabljivica na svijetu.

(sdz)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen