Samstag, 31. Juli 2021

Projekti: Od nekadašnjeg zatvora gradi se hotel

 




Zatvor na ostrvu Santo Stefanu, Italija, propada od sredine šezdesetih. Do sada su ga turisti posjećivali samo u obilascima s vodičima. To äe se sada promijeniti. Bivši zatvor bi do 20215. godine trebao postati turistiöka atrakcija, koja uključuje i noćenja na ostrvu.
Skriveno u moru sa krševitim liticama i bez pristanišnog mola uz koji bi brodovi mogli pristati, to je nekadašnja zatvorsko ostrvo Santo Stefano. Njegova lokacija učinila je pokušaje bijegstva zatvorenika gotovo nemogućim - to je stoga ovo dobilo ime "Alcatraz iz Italije".
Bivši zatvor je jeziv, napušten i oronuo - rijetko ko danas i zaluta na Santo Stefano. To bi se sada trebalo promijeniti: Zatvorske zgrade trebale bi biti obnovljene, a ostrvo bi trebalo postati turistička atrakcija.

Do 1965. godine kriminalci, politički zatvorenici i razbojnici deportovani su na ostrvo kako bi odrađivali svoju kaznu na ovom sumornom mjestu.
Prema medijima, italijanska vlada želi uložiti 70 miliona eura kako bi ostrvu udahnula novi život. Muzej na otvorenom treba da ispriča istoriju zatvora, a kuća direktora zatvora i svlačionice nekadašnjeg fudbalskog igrališta pretvoriti će se u hostelske sobe. U zatvorskoj će se pekari izgraditi restoran sa terasom, a vrt će se ponovo zasaditi.
Kako će tačno na kraju izgledati ostrvo, još nije sigurno. Ideje se još prijavljuju na konkursu. Učesnici moraju razmisliti o tome kako bi zgrade trebale izgledati u budućnosti i kako se na ostrvu može postaviti infrastruktura.
Dosta toga se treba se učiniti: Na primjer, ostrvo još uvijek nema sidrište za čamce, a tu se nalazi samo stara rimska luka s nazubljenim stepenicama urezanim u stijene. Nijedan brod tu ne može pristati ukoliko je more nemirno. Svako ko je do sada želio posjetiti ostrvo, mogao je to učiniti samo u obilasku s vodičem, što je zahtijevalo 40-minutno pješačenje do bivšeg zatvora.
Planovi za Prison Island su veliki: "Turizam na ostrvu mora biti održiv, ali Santo Stefano će biti i više od toga. Biće to centar za međunarodne akademike koji rade na ključnim pitanjima kao što su zelene pravne smjernice, ljudska prava, sloboda izražavanja i evropsko državljanstvo, oko kojih će se voditi dijalog ", kažu u vladinom povjerenstvu za transformaciju.
Zatvorenici su na ovo ostrvo dovođeni od davnina
Tamo gdje će u budućnosti turisti moći ostati preko noći, ili provesti jedan dan, zatvorenici su, gledano iz današnje perspektive živjeli nehumano. Kroz izgradnje zatvora, koji je izgrađen u 18. stoljeću, zatvorenici su mogli biti neprekidno čuvani i posmatrani.

Svaka ćelija je bila površine 4,50 x 4,20 metara. Zatvorenici su kažnjavani bičevanjem, ili su satima stajali na suncu, a sve to pod očima drugih zatvorenika. Zbog divlje vegetacije i visokih litica bilo je nemoguće pobjeći sa ostrva. Svako ko je pokušao, utopio bi se u moru. Zbog toga su Rimljani u doba Antike ovdje dovodili svoje zatvorenike.

(geo)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen