Sonntag, 11. Juli 2021

Neka cvijet još jednom odnese poruku u čitav svijet; “Don’t forget Srebrenica”.

                                   






Mostar - Srebrenica: 11-7.1995 – 11.7.2021

Omladina naselja Donja Mahala je danas na Neretvi, ispod Starog Mosta u Mostaru, izvela performans, kojim je na dostojanstven način u svijet još jednom posalala sliku osude najvećeg stradanja jednog naroda u drugoj polovini XX stoljeca na evropskom tlu, sa porukom:

"Neka cvijet još jednom odnese poruku u čitav svijet; “Don’t forget Srebrenica”.

(Dženan Duraković/20210711)





Mostar je danas na poseban način obilježio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a ujedno odao i počast poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Bosne i Hercegovine iz Mostara. Ogromno hvala onima koji su ovo inicirali i realizovali. Veliko srce imate! 

I trebate biti uzor drugima, kojima je najveći doseg poslati saopštenje koje iz godine i godinu ponavljaju, a bez ikakvih konrenih djela.

Vi ste pokazali i dokazali da se može.

Samo ako se hoće!

(Sanel Kajan/facebook 20210711)




Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici i ove godine simbolično je, nizom programa, obilježen u Mostaru. Programi obilježavanja u ovom gradu započeo j eu subotu navečer bacanjem cvijeća sa Mosta Hasana Brkića i projekcijom filma “Quo vadis, Aida“, na velikom platnu u Sportskom kompleksu “Sinovi Mahale“.

Klub skakača u vodu Mostari i ovog puta bio je organizator skoka sa Starog mosta bez pljeska koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta. Iz Kluba su poručili da je skok tradicija koja traje dugo i da će to sigurno trajati dugo i u godinama koje dolaze. “Dan je žalosti i na ovaj način ga obilježavamo kao i svih 25 ranijih godina. To je najviše i najmanje što možemo uraditi. Osim skoka, naravno, simbolično je ka rijeci s luka Starog mosta poletjelo i cvijeće kao simbol ljubavi. Nadamo se da se ono što se desilo u Srebrenici, nikada i nikome neće ponoviti“, rekao je glasnogovornik Kluba skakača Saša Oručević. Osim skoka sa Starog mosta, mladi skakači su u čast žrtvama Srebrenice izveli skokove sa skakaonice Duradžik, dok je na platou ispod Starog mosta izveden Srebrenički inferno. Po prvi put rijekom Neretvom prošao je splav u obliku cvijeta Srebrenice koji su izradili mladi naselja Donja Mahala.

(bljesak.info 20210711)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen