Sonntag, 25. Juli 2021

Otvoren “Zmajev put”, najduža staza kroz krošnje drveća na svijetu

 






Švicarska od 11. jula ima još jednu atrakciju. "Senda dil Dragun", najdužu staza kroz krošnje drveća na svijetu, koja vijuga kroz šumu Laax u Graubündenu. Nakon godinu dana izgradnje, sada je staza otvorena za hrabre posjetioce.
"Senda dil Dragun", ili u prevodu "Zmajev put”, povezuje dva okruga Laax Murschetg i Laax Dorf u dužini od 1,56 kilometara. Do sada se najduža slična staza nalazila u Bavarskom šumskom nacionalnom parku, u dužini od 1,3 kilometra.
Zmajev put prolazi na visini između dva i 28 metara i otvara potpuno nove perspektive na okolinu, jedinstveni pogleda na planine, miris šume, a povremeno smrekove grane mahnu ispred vašeg lica.
Posjetioci mogu doći na stazu kroz dvije ulazne kule na krajevima staze. Osobe sa fizičkim invaliditetom, ili porodice sa kolicima, mogu se bez problema popeti liftom. Atrakcija, koja bi posebno trebala obradovati mališane, na toranju Murschetg, nalazi se tobogan dužine 73 metra.
Pet usputnih stanica informiše zainteresovane o svim vrstama zanimljivih činjenica o staništu šume Laax i okolnoj prirodi. Na tornju i četiri platforme, gosti saznaju više o krajoliku koji je formirao klizište Flims, koje biljke i životinje se mogu naći u šumi.
Uz to, organizatori su uložili puno vremena u prateću digitalnu ponudu, koja bi trebala biti dostupna od jeseni. Uz tablete, pozajmljene na ulazima na stazu, posetioci mogu pomoću „Argumentovane stvarnosti“ vidjeti kako je nastalo klizišta Flims ili koje vrste drveća su porjeklom iz Laaxa.
Tokom realizacije projekta, od ideje do izgradnje, bilo je važno da građevinski projekt bude u skladu s okolinom i da se vodi računa o zaštiti prirode, šuma i životinja. "Stoga smo liniju puta izabrali što je prirodnije moguće. Željeli smo što manje krčenja šuma i što manje štete prirodi", kažu u Šumskoj upravi
Prema Weisse Arena Group, operateru staze, opština Laax je u gradnju uložila je 7,5 miliona švajcarskih franaka, oko sedam miliona eura. Očekuje se oko 130.000 posjetilaca godišnje.

(geo)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen