Samstag, 17. Juli 2021

Velike padavine i poplave uzrokovale veliku katastrofu

 







Slike katastrofe

Njemačka, Belgija i Holandija se ovih dana suočavaju s velikom prirodnom katastrofom koju su uzrokovale velike padavine i poplava. Broj smrtno stradalih je veći od 100, ali se strahuje da će taj broj još rasti.

U Njemačkoj su najveće poplave zabilježene su u pokrajinama Rheinland-Pfalz i Nordrhein-Westfallen, gdje su uništena cijela naselja. Sve ovo se dešava nakon rekordnih količina padavina u dijelovima Zapadne Evrope, zbog kojih su se velike rijeke izlile iz korita. Meteorolozi predviđaju nastavak padavina i narednih dana, a vodostaji u rijeci Rajni i njenim pritokama opasno rastu.

U Holandiji je na stotine ljudi napustilo je svoje domove u i oko južnog holansaskog grada Meerssena nakon što su nabujale vode probile nasipe u petak.

Službe za vanredene situacije saopštile su da su nabujale vode na putu da poplave okolna sela Bunde, Voulwames, Brommelen i Geulle. Sirene su se oglasile i snimci drona pokazuju kako bujica ulazi na ulice i u domove ljudi. Porodicama je poručeno da isključe struju i snabdijevanje gasom.

U Belgiji je život izgubilo najmanje šest osoba, a grad Liège pozvao je sve stanovnike da napuste domove u blizini rijeka. Ovo je uslijedilo nakon rekordne količina padavina u dijelovima zapadne Evrope zbog kojih su se velike rijeke izbile izlile iz korita.

Nivoi vode u rijekama Meuse i Rur dostigli su rekordne visine, nadmašujući one koje su dovele do velikih poplava u 1993. i 1995., saopštile su lokalne vlasti.

Očekuje se da poplave dostignu vrhunac u sjevernoj pokrajini Limburg u popodnevnim satima, izazivajući evakuaciju bolnice u gradu Venlo, saopćila je lokalna služba za vanredne situacije

U Valkenburgu, južnije od Limburga, u blizini granice s Belgijom i Njemačkom, poplave su zahvatile gradski centar, prisiljavajući na evakuaciju nekoliko staračkih domova i uništivši barem jedan most, prenosa agencije.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen