Samstag, 24. Juli 2021

Otvaranje Olimpijskih igara u slikama

 


Car koji je mahao prema praznom gledalištu, sportista sa nauljenim gornjim dijelom tijela i sportska ikona Naomi Osaka, koja se pobrinula za vrhunac ceremonije otvaranja.

Olimpijske ljetne igre Tokio 2020. su otvorene. Ovdje slike sa ceremonije.


Bilo je tehnički zahtjevno i impresivno: Dronovi su dočarali globus na tokijskom večernjem nebu. Ali idemo jedno za drugim.

Otvaranje Olimpijskih igara u Japanu odgođeno je godinu dana. Na kraju je tobilo otvaranje uz vatromet, ali bez gledalaca.

Prije toga, u popodnevnim satima, japanski akrobatski tim je označio olimpijske boje na tokijskom nebu, a navečer je japanska zastava pronesena pored olimpijskog vatrogasnog kotla.

Otvaranju je prisustvovalo oko 1.000 zvaničnika u areni, koja zapravo ima prostora za 68.000 ljudi.



Uključujući predsjednika MOK-a Thomasa Bacha i japanskog cara Naruhita, koji je nastavio tradiciju: Naruhitov djed Hirohito otvorio je Olimpijske igre u Tokiju 1964. godine.

Milijarde ljudi iz cijelog svijeta gledale su emisiju na televiziji.

Bilo je izolovanih protesta oko ceremonije otvaranja. Na natpisima stoji natpis „Ugasite olimpijsku baklju“ i „Nema olimpijade“ i „Globalni zločin protiv Japana“. Bilo je i glasnih protesta ispred stadiona.



Ulazak nacionalnih ekipa počeo je sa sportistima iz Grčke.

Nakon toga, na nacionalni stadion je dozvoljen ulazak izbjegličkom timu. Između ostalog, zastavu je nosila Yusra Mardini, plivačica iz Sirije koja živi u Njemačkoj. Činjenica da su dva sportista često prethodila trebala bi biti simbol jednakopravnsti.

Ukupno je na stadion ušlo 206 nacija, tako da je zastupljen gotovo čitav svijet. Na primjer, Sjeverna Koreja nije bila tamo zbog straha od virusa. Prikazano ovde: Nositeljica zastave iz Angole, Natalia Santos.


I jedan emotivni trenutak za sve nas: Naši, džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka nosili su zastavu Bosne i Hercegovine tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara uTokiju. Pratili su ih sportisti Lana Pudar, Emir Muratović, Mesud Pezer, Nedžad Husić i Tatjana Đekanović.

Sretno na takmičenjima narednih dana!


Treći put zaredom, Pita Taufatofua je nosio zastavu za Tongu. Njegova odjeća - goli gornji dio tijela - ostala je kao i uvijek ista. Taekwondo borac Malia Paseka nosila je zastavu zajedno sa njim.

Veslač RII Riilio predstavljao je Vanuatu, malu ostrvsku državu na južnom Pacifiku.

U 23.48 po lokalnom vremenu japanska teniska zvijezda Naomi Osaka zapalila je olimpijski plamen u Tokiju i tako zaokružila konačni vrhunac ceremonije otvaranja.

(news)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen