Donnerstag, 1. Juli 2021

Povratak popkorna i malo više čarolije

 

Kino branša se žali na milijarde gubitaka, složene propise o distanci, zabrane grickanja poslastica i zahtjeve za korištenje maski.

Pa ipak, novi početak rada kina bit će zaista veliko kino, ako ništa drugo, onda zbog prekomjerne ponude sjajnih filmova svih žanrova. I akcije!

Napokon povratak pravog filma. Još u martu je prvi dio Berlinala bio digitalan i bez publike. Za drugi dio, Ljetni specijal, ljubi
teljima kina napokon je omogućeno da opet gledaju filmove na velikom ekranu - kao na slici, u kinu na otvorenom, Hasenheide u Berlinu.

Prvo dobre vijesti: Iako su kina u posljednjih godinu i po dana doživjela najveću krizu u svojoj istoriji, prema HDF Kino, Centralnoj Interesnoj grupi kinematografskih operatora u Njemačkoj, samo osam kina je prijavilo bankrot zbog pandemije. Prema Agenciji za financiranje filma FFA, bilo ih je ipak samo šest, koji nisu preživjeli.

To znači da će od 1. jula u Njemačkoj svoja vrata otvoriti 1728 kina, sa ukupno 4926 kino sala.

Međutim, ne baš dobra vijest je, da se branša boji samog svog postojanja. Financijske rezerve su iscrpljene, uprkos mjerama državne pomoći, jer su koncepti privremenog rada praktično bili nemogući. Najbolje su prošli operatori, koji posjeduju vlastita kina, bez plaćanja visokih kirija.

Naravno, zaostatak u prikazivanju filmova je ogroman. Akcija, horor, art house, komedija, animacija, dokumentarni i romantični - svega ima više nego dovoljno. U oktobru, kako se čuje, trebao bi se početi prikazivati i novi film o Jamesu Bondu. Naravno, mnogi filmovi će brzo nestati iz programa, zbog prekomjerne ponude, ali barem to za kinematografske operatore nije problem.

Mogu se oslanjati na neograničene resurse i držati se popularnog principa „što više, to bolje!“.

Za 1. jul je registrovano 25 filmova, uključujući mnoge za djecu. Prikazati će se novo izdanje filma o mčarobnjaku "Catweazle". Iako preduslovi za uspjeh ovog starog dobrog filma možda nisu idealni, njegovi tvorci su barem smislili prikladnu krilaticu: "Ono što svijetu sada treba, to je malo više čarolije".

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen