Mittwoch, 21. Juli 2021

Bio je Cannes 2021.

 






Seksi i tmurno: Zlatna palma za film „Titan” na filmskom festivalu u Cannesu


“Titan”, neobičan film, prepun seksa i nasilja, osvojio je glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine.

Režiserka Julia Ducournau je tek druga žena koja je dobila Zlatnu palmu i prva žena koja je tu nagradu osvojila samostalno. Film, koji je francuskoj režiserki drugi u karijeri, govori o mladoj ženi koja kao dijete preživljava saobraćajni udes, a kasnije tokom života postaje ubica i gaji čudan seksualni odnos sa automobilima.

Na početku ceremonije u subotu uveče, predsednik žirija, američki režiser Spike Lee napravio je gaf, kad je odmah saopštio ime pobjedničkog filma. Pošto je otkrio veliku tajnu, publici je rekao: „Izvinjavam se što sam zabrljao".

Iako je odmah na početku ceremonije saznala da je pobjednica, Ducournau je bila emotivna prilikom zvaničnog proglašenja: „Ovo veče je bilo savršeno, iako je bilo nesavršeno."

„Titan" je podjelio kritiku i opisan kao jedan od najšokantnijih i najkontroverznijih filmova svih vremema, prikazanih na festivalu.

Drugu nagradu festivala - Gran pri podelili su iranski Oskarovac Asghar Farhadi sa filmom “A Hero” i finski reditelj Juho Kuosmanen sa ostvarenjem “Compartment No 6”.

Cannes je bio prvi filmski festival od početka pandemije koji je organizovan u punom obimu.

Prošlogodišnji festival je bio otkazan.

Posljednji film koji je uzeo Zlatnu palmu bio je južnokorejski “film Parasite” 2019. godine, a koji je zatim osvojio čak četiri Oskara 2002. godine, među kojima i za najbolji film kao prvi koji nije na engleskom jeziku.

Na ovogodišnjem festivalu bilo je mnogo sigurnosnih mjera, poput nošenja maski tokom projekcija i čestih testova na korona virus.

Iako ove godine nije bilo previše običajenog sjaja i glamura, pojavilo se mnogo holivudskih zvijezda među kojima Sharon Stone i Tilda Swinton.

Leos Carax je osvojio nagradu za najbolju režiju za mjuzikl “Annette”, u kojem glume Adam Driver i Marion Cotillard.

Norveška glumica Renata Reinsve proglašena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu “The Worst Person in the World”, “Najgora osoba na svijetu”.

Glumac Caleb Landry Jones dobio je glavnu nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu” Nitram”.

(critic)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen