Dienstag, 6. Juli 2021

Mostar gori!

 



fotosi: Mirso, Avaz

Mostar gori, ali ne samo od visokih temperatura nego i od euforije pred sarajevski susret Veleža i FC Coleraine iz Sjeverne Irske. Današnji Avaz donio je poveći tekst o nastupu bh klubova u evropskim takmičenjima. Pred klupskim prostorijama u Cernici protežu se dugački redovi građana koji strpljivo čekaju da kupe karte. Cijene karata su 20, 25 i 30 KM. Prateći medicinski dokumenti vezane za koronu provjeravaće se na ulazu u stadion.

Izložba dokumentarne građe o dosadašnjim nastupima Veleža u evropski kupovima je upravo tempirana za ovaj događaj i otvara se danas, u utorak 6. jula 2021. u 21 sat u Caffe Globusu. Dolazak su najavili fudbaleri Veleža, upravo iz tih generacija, koje su proslavile Mostar.

Centralna tema je utakmica sa Derbi Kauntijem (Derby County) sa Ostrva, prepričavaju se karakteristični detalji i pominje se crveno jagnje, usijana atmosfera, vatromet na stadionu, podugačka pjesma o Countyju, proslava u Bristolu.

Mostar se digao na noge kao da ponovo polaže ispit iz privrženosti Rođenim, gradu Mostaru, potvrdi pravih vrijednosti i zajedničkom životu uz puno poštovanje različitosti.

Velež je kohezioni faktor i simbol grada u kome ima mjesta za sve dobronamjerne, a ne isključivosti, jednostranosti i želje za dominacijom samo jednih.

Identifikacija s Veležom i njegovim uspjesima generire buđenje vjere u sretnije vrijeme, u kome će građani preuzeti ulogu i slijediti evropske regule.

Veležu je istorijski data krucijalna uloga u mirenju i stvaranju harmonije među ljudima.

Zato se tako strašno voli, sanja i njeguje

(Zlatko Serdarević/facebook/20210706)


iz knjige Enesa Vukotića "Velež u Prvoj saveznoj ligi", 20213.
iz lista "Sport", 11. decembar 1974, autor teksta Mišo Marić
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen