Freitag, 16. Juli 2021

O knjizi Mahala Carina u Mostaru, sa autorom Ahmetom Kurtom

 


Kurt za RGM radio: Prošlost Mostara se skrivala i zbog ideologija…

Autor knjige “Mahala Carina u Mostaru”-historija i razvoj grada”, Ahmet Kurt, gostovao je u programu mostarskog “RGM” radija, nakon održane svečane promocije njegove knjige u Centru za kulturu u okviru ovogodišnjeg izdanja Mostarskog ljeta.

Govoreći za emisiju “Intervju sedmice”, Kurt je pojasnio motive, koji su ga vodili prilikom pripremanja jedne ovake knjige, kao i metodologiju rada kojom se vodio u istraživanju. On smatra kako se mostarska bogata urbana tradicija nedovoljno poznaje, a što je jednim dijelom i posljedica različitih ideologija, kojima nije odgovarala prava istina o prošlosti Mostara.

Posebno se osvrnuo na veliku i u javnosti slabo poznatu humanitarnu akciju kada je na Carini zbrinuto preko šest sotina djece – siročadi, mahom iz istočne Bosne u Drugom svjetskom ratu, čije su roditelje poubijali četnici.

Posebno je pojasnio i fenomen jakog antifašističkog pokreta na mostarskoj Carini, koja je dala pet narodnih heroja rekaviši da se se tada u Mostaru živjelo jako loše, te da se većina slabo plaćenih radnika okrenula partizanskom pokretu, koji je obećavao bolji i ravnopravniji položaj radništva i nezaposlenih.

Cijelu emisiju poslušajte i pogledajte u priloženom video prilogu. Razgovor sa Ahmetom Kurtom vodio je Glavni i odg. urednik RGM radija, Faruk Kajtaz.

Radio Gradska Mreža Mostarski radio: Interview sedmice - Ahmet Kurt

https://youtu.be/0tqv_QzzEao

(starmo)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen