Samstag, 3. Juli 2021

Svaka žrtva je bitna

 

Milioni divljih životinja svakodnevno biva pregaženo na cestama, širom svijeta. Hiljade njih pronalaze amateri i prijavljuju u baze podataka. Istraživači žele povezati ova saznanja - i tako saznati više o rasprostranjenosti, načinu života i bolestima mnogih životinjskih vrsta.

Na slici: Bizon prelazi cestu u američkom nacionalnom parku Yellowstone.

Sarah Perkins i Fraser Shilling izražavaju svoje duboko žaljenje zbog svake životinje koja život izgubi na cesti. A opet, sretni su kad
podaci o žrtvama barem završe u njihovim bazama podataka.

Ekolog Perkins rukovodi projektom Splatter na Univerzitetu Cardiff u Walesu. Njen kolega Shilling jedan je od šefova Centra za ekologiju cesta na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu. Pažljivo istražujući, njih dvoje stvaraju pregled pregaženih životinja: Koje životinje, na kojim cestama dolaze najčešće pod točkove automobila? I koliko njih?

Uglavnom su amateri ti, koji revnosno svoja otkrića prenose naučnicima - fotografiju i izvor informacija šalju e-poštom, ili putem društvenih mreža.

Povremeno među žrtvama postoje neobični primjerci: kao što je bio jedan kengur kod Perkins, ili, morski slon kod Shillinga.

Usput podatak: 34 posto manje divljih životinja uginulo je u cestovnom saobraćaju u SAD, tokom lockdownaa u proljeće 2020.

O kojim brojkama pregaženih i uginulih životinja se radi, pokazuju podaci iz Njemačke iz perioda 2019/2020. godine: Srne 198.970, divlje svinje 31.150, jeleni lopatari 4.850 i jeleni 3.060.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen