Samstag, 24. Juli 2021

Mentalitet: Rođeni

 


Velež je srušio mnogo skuplju ekipu

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportsport.ba dana 23. jula 2021. autor je A. Beganović)

Mentalitet ili mentalni sklop označava pretežna razmišljanja i sklopove ponašanja jedne osobe ili jedne društvene grupe osoba, a odnosi se i na cijele narode.

Upravo je mentalitet ono što su ljubitelji sporta u Bosni i Hercegovini često isticali kao pogubno za naše reprezentativne selekcije, ali i klubove.

"To je taj mentalitet gubitnika, kao da nam je upisan u genetski kod", često se moglo čuti među rajom nakon poraza naših reprezentativnih selekcija, ali i klubova tokom evropskih takmičenja.

A poraza je bilo mnogo više nego pobjeda, pa čak i onda kada su naši na papiru bili favoriti, a da ne govorimo kada su se susretali sa kvalitetnijim od sebe, pogotovo se to odnosi na fudbalske klubove.

"Znate i sami koliko su kvalitetni, pa jedan njihov igrač na tržištu vrijedi kao naša čitava ekipa", rečenica je kojom su se treneri naših klubova, možemo slobodno reći, i prije okršaja na terenu opraštali od evropskih nastupa.

Međutim, konačno smo dočekali da se i taj mentalitet gubitnika pretvori u nešto drugo i to zahvaljući Rođenim, onim mostarskim i njihovim trenerom Feđi Dudiću.

Dan prije duela sa AEK-om, mnogo bogatijim klubom, pa ako ćemo biti iskreni i "s glave na glavu" igrački jačim, na službenoj press konferenciji mladi stručnjak nije pribjegao već viđenom. Niti u jednom trenutku nije spomenuo AEK-ov mnogo veći proračun, zapravo nije tražio alibi, a na taj način poslao je poruku i svojim izabranicima. Nisu oni sa druge planete, između redova je Dudić na pomenutoj press konferenciji poručio svojim igračima.

"Davno sam rekao da je sutra utakmica za nas ustvari nagrada za sve što smo napravili. Ako je tako shvatimo, možemo biti pravi. Radi se o kvalitetnom rivalu, nema potrebe da iznosimo hvalospjeve, svi znate ko su oni. Mantalos i Garcia su dva igrača koja odskaču u toj ekipi, iako tu ima još dobrih igrača. Igrači smo sada pokazali kako AEK igra, igramo sa dobrom ekipom, ali nisu vanzemaljci“, kazao je Dudić na početku press konferencije. I to je bilo to. Traženja alibija ni na mapi.

A da je "Dudićev mentalitet" prešao i na igrače bilo je jasno nekoliko minuta nakon što je AEK iz ničega došao do prednosti. Uglavnom, naši timovi bi se u tom trenutku "raspali", vjerovatno bi "parkirali autobus" ispred svog gola i molili bi Boga da prime što manje golova. Kad kažemo na naši timovi, mislimo i na igrače, ali i na stručni štab.

Kvalitetna analiza protivnika

Ali, osim mentaliteta za kvalitetan rezultat i uspjeh treba imati još mnogo toga. A, Rođeni imaju. Dobro ukomponovan igrački kadar, odličan stručni štab (Dudić, Kodro, Kalajdžić, Trnovac, Melher) i Upravu kluba koja ne ide glavom kroz zid, no zna šta želi i koliko može. I naravno sjajnu i vjernu navijačku armiju.

Sve to je potrebno za rezultatski iskorak, ne samo u bh. okvirima, nego i onim evropskim. Prije par godina Rođeni su se borili po terenima federalne lige, a danas pobijede i nadigraju slavni grčki klub.

Priprema utakmice od strane stručnog štaba bila je izvrsna. Detektovao je Dudić odakle prijeti najveća opasnost. U zadnju liniju je postavio četiri igrača, ispred njih je bio neumorni Hasanović, čiji zadatak je bio u stopu pratiti Mantalosa, čovjeka od čije igre zapravo zavisi i igra grčkog kluba. Dino je svoj posao, uostalom kao i svi igrači, odradio na maestralan način.

Trebalo je zaustaviti i opasnog Garciju, a taj zadatak je dobio Ferreyra. Znao je Dudić da će bez pomoći veznog reda Ferreyra biti u velikim problemima, pa je Brandao osim napadačkih, imao i odbrambene zadatke - pomagati Ferreyri. Vidjelo se na terenu kako je to funkcionisalo.

A, prema naprijed su Rođeni iskoristili sve slabosti grčke ekipe. Vezni red nije paničio, nije bilo nabijanja lopte. Gradila se i tražila igra. Zajmović je odradio lavovski posao, pritiskao je stopere AEK-a i nije im dozvoljavao da tek tako loptu iznose sa svoje polovine terena.

Naravno, imao je i podršku svojih saigrača, a konačno smo i od jedne naše ekipe u trenucima kada nema loptu u posjedu, mogli vidjeti tu jednu uigranost. Nije bio uzaludnog trošenja energije, znalo se u svakom momentu kada timski izvršiti presing. I zbog toga je Velež sinoć izgledao evropski.

Rođeni su sinoć pokazali da se može igrati i protiv onih sa mnogo većim proračunom, a Dudić je pokazao da i u Bosni i Hercegovini "rastu" treneri koji se mogu "potući" sa onim mnogo medijski popraćenijim. Milojević je sa Zvezdom dobijao Liverpool, a juče ga je nokautiraro Dudić.

(sportsport.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen