Dienstag, 6. Juli 2021

Iz svijeta: Vrijeme cvjetanja najčudesnijeg cvijeta na svijetu

 


Cvijet koji fotografišu posjetioci Botaničkog vrta Univerziteta u Varšavi nije baš pogodan za kućnu upotrebu. Cvjetni gigant nosi ime titan arum, ali je poznat i kao "mrtvački cvijet", jer ima smrad lešine, kojim privlači insekte za oprašivanje. Najmoćniji cvijetovi mogu narasti na visinu veću od tri metra, a njihov sjaj je kratkotrajan: biljka porijeklom sa Sumatre cvjeta najčešće svake druge godine, a cvjetanje traje samo jedan do dva dana.

Amorphophallus titanum, kako je njeno ime na latinskom, neobična je biljka iz porodice kozlaca.

Ova gigantska biljka cvjeta rijetko i nepredvidivo, pa se zbog toga broji među najpopularnije atrakcije u botaničkim vrtovima. Osim što je jedna od najvećih na svijetu, kada procvjeta, jedna je i od najsmrdljivijih. Naziv “cvijet leš” (na indonezijskom: bunga bangkai, gdje bunga znači cvijet, a bangkai se može prevesti kao leš, strvina (ngl. corpse flower).

Biljku je otkrio talijanski botaničar Odoardo Beccari 1878. godine na Sumatri, u Indoneziji. Stručni naziv je Amorphophallus titanum, ili Titan arum. Kod nas se naziva golemi kozlac ili cvijet leš.

Zanimljivo je spomenuti kako je naziv Titan arum skovao sir David Attenborough za potrebe snimanja dokumentarne serije “Privatni život biljaka”, (The Private Life of Plants, BBC, 1995. god.). Naime, stručni naziv biljke Amorphophallus titanum, sa starogrčkog bi se mogao prevesti kao “divovski izobličeni penis”: άμορφος – amorphos, “amorfan, bez oblika, nakazan” + φαλλός – phallos, “falus”, odnosno penis u erekciji.

Međutim, sir Attenborough je smatrao kako ne bi bilo prikladno koristiti taj stručni naziv u popularnoj TV seriji, namijenjenoj širokim masama, pa je počeo koristiti ovaj alternativni naziv – Titan arum, odnosno, divovski arum ili divovski kozlac.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen