Dienstag, 20. Juli 2021

Ovo nije “novo normalno”

 


Deadly heatwaves, floods, storms, wildfires, droughts, crop failures...

This is not “the new normal”.

We’re at the very beginning of a climate and ecological emergency, and extreme weather events will only become more and more frequent.

After the catastrophic recent developments - especially in Western Europe - everyone seems to be talking about the climate emergency, and rightly so. But as soon as these tragedies are over we'll most likely forget about it and move on like before.

Unless we treat the crisis like a crisis all the time, we will not be able to halt the climate emergency.

People in power are now trying to act responsibly, saying lots of beautiful words. Everyone seems to forget that they are the ones responsible for putting us on a pathway towards a several degrees hotter and destabilized planet.

My thoughts are with everyone affected by these events.”

(Greta Thunberg/20210719)


Mlada aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg oglasila se na Facebooku povodom nedavnih poplava koje su pogodile zapadni dio Evrope, upozorivši kako ovo nije "novo normalno" te da ukoliko se ne budemo bavili problemom klimatskih promjena, nećemo moći zaustaviti klimatsku krizu.

"Smrtonosne vrućine, poplave, oluje, šumski požari, suše, propadanje usjeva... Ovo nije 'novo normalno'", napisala je Greta na svom Facebook profilu.

Thunberg je upozorila kako se nalazimo na samom početku klimatske i ekološke opasnosti te kako će ekstremni vremenski događaji postati sve češća pojava.

"Nakon nedavnih katastrofalnih događaja, posebno u zapadnoj Evropi, čini se da svi govore o klimatskim vanrednim situacijama, i to s pravom. Ali čim se ove tragedije završe, najvjerovatnije ćemo to zaboraviti i nastaviti dalje kao prije", kazala je aktivistica.

"Ako krizu ne budemo stalno tretirali kao krizu i tako se njome bavili, nećemo je moći zaustaviti", poručila je Thunberg.

Kritikovala je vlast i političare kazavši kako se sada pokušavaju ponašati odgovorno, "govoreći puno lijepih riječi".

"Čini se da svi zaboravljaju da su oni odgovorni za to što nas vode ka nekoliko stepeni toplijoj i destabiliziranoj planeti. Moje misli su sa svima pogođenim ovim događajima", zaključila je Thunberg.

Mlada aktivistica često komentariše svjetske događaje koji su vezani za klimatske promjene, a poplave koje su pogodile Njemačku i Belgiju iskoristila je kako bi još jednom istaknula važnost reagovanja kada je riječ o klimatskoj krizi.

(klix/20210719)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen