Sonntag, 27. Dezember 2020

Ups! Heraldička ptica

 


Bjeloglavi orao je službeno ptica sa grba Sjedinjenih Američkih Država još od 1782. godine. Nevjerovatno je ponosna životinja. Tako uzvišen. Tako moćan. Tako uporan. Tako pametan.

A onda mu se dogodi upravo to: leti iznad Marylanda sa prijateljem. Drži svoj plijen sigurno u kandžama. I pri tome misli: danas je kod kuće za ručak riba.

Razmišlja li, ili možda misli na nešto drugo. Prekrasan dan danas. Plavo nebo. Nema oblaka. Ili možda ništa ne misli.

Sve je pod kontrolom. Pazite, to je heraldička ptica. Ptica sa grbova!

A onda, odjednom: Ups!

Ode ručak!


Uz temu:

Heraldika je nauka o grbovima.

U srednjem vjeku, kad su vitezovi nosili oklope i kacige bilo je vrlo teško da se međusobno raspoznaju. Zbog toga su počeli da nose znamenja (grbove) vladara kojima su bilipotčinjeni. Naročito tokom krstaških ratova, ova "moda" se proširila u cijeloj Evropi. Ubrzo je broj različitih grbova toliko narastao da kraljevi nisu više mogli da pamte koji je koji. Umesto njih, to su pamtili prvi heraldičari. Oni su za vrijeme bitaka stajali pored kraljeva i pojašnjavali im koji vojnici pripadaju kom velikašu i na čijoj strani se bore.

Još tada, iz XI – XIII vijeka, datiraju prva pravila heraldike. Prvo i osnovno je: grb mora da bude prepoznatljiv (jasan) na daljinu, razumljivo je zašto. Iz ovog su izvučena neka praktična pravila. Boja ne smije da ide uz boju, i metal ne smije da bude uz metal. (Metali su inače srebro i zlato, tj. Bijela i žuta.) Zatim, koriste se samo čiste boje, a ne pastelne ili nejasne, kako bi se i na velikoj daljini razlikovale.

Punjenje je ono što se stavlja unutar grba, najčešće neka životinja, ili biljka, a može da bude i tvrđava, ili uopšte bilo koji predmet.

Ako stručnim jezikom "opišemo" grb, svaki heraldičar će po tom tekstualnom opisu moći da nacrta kako grb približno izgleda. Postoje i kompjuterski programi koji manje ili više uspješno crtaju grbove po opisima. Taj opis se naziva blazon, i prilično je jednostavan, s tim što je potrebno poznavati terminologiju, koja je mješavina francuskih, engleskih i latinskih naziva.

Neka od imena boja koje se koriste u heraldici su: žuta (zlato)- or, bijela (srebro) - argent, crvena - gules, plava - azure, crna - sable, zelena - vert, ljubičasta - purpure, narandžasta - tenne, nebesko plava - bleu celeste, "krvavo" crvena - sanguine, tamno crvena - murrey...

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen