Montag, 7. Dezember 2020

Umjetnost iluzije

 


by Emica

Nedavno sam vidjela sliku čiji je autor Dino Đelmo, naš Lučanin, koji sada živi u Opatiji. Asocirala me na dane kad sam studirala. Jedna od tema, kad smo obrađivali optiku, bila je optička varka ili iluzija. Za razliku od halucinacija, gdje ne mora postojati predmet ili slika koja se posmatra, ovdje mora to postojati. U najčešćim slučajevima optička varka se javlja zbog tromosti (lijenosti) našeg oka, kada mozak dobiva pogrešnu, neuobičajenu, informaciju, te pokušavajući da je složi u razumnu sliku dobijamo stanje optičke iluzije.

Ovo je jedna od najpoznatijih optičkih iluzija na svijetu. U slobodnom prevodu zove se "supruga i tašta", a često je zovu i "mlada i stara žena", ili "djevojka i starica". U zavisnosti od načina posmatranja, na ovoj iluziji mogu da se vide dvije žene, stara i mlada.

Najstarija forma ove iluzije pojavila se na čestitkama u Nemačkoj 1888. godine.

Nakon toga, pojavila se u jednom američkom humorističkom magazinu 1915. godine a nacrtao ju je Britanac Eli Vilijam Hil, nakon čega je postala veoma poznata u svjetskim razmjerama.


Postoje razna tumačenja, da ljudi koji su mlađi duhom najprije ugledaju djevojku, a stariji staricu. Ili da staricu prvu primijete pesimističniji, skeptičniji i oprezniji ljudi, a djevojku optimisti i vedriji. Međutim, većina stručnjaka se slaže da to koga najprije ugledamo nema neko bitnije značenje.

Ima neke istine u tome, jer i sama kad pogledam sliku vidim drugačije u zavisnosti od raspoloženja.

Bravo Dino za ovaj pravac u slikarstvu!

(Emica/facebook 20201206)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen