Dienstag, 22. Dezember 2020

Cijena jednog pljuvanja

 



Bila je to jedna od najodvratnijih scena u novijoj istoriji Bundeslige: napadač Gladbacha Marcus Thuram (23) pljunuo je direktno u lice protivnika Stefana Poscha (23) iz Hoffenheima. Asocijalno i neodgovorno s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Thuram je vidio crveni karton nakon video dokaza, a Gladbach je na kraju izgubio utakmicu sa 1:2.

Thuram je prekasno je shvatio što je uradio.

Nakon utakmice je napisao: „Izvinjavam se svima, posebno Stefanu Poschu, protivnicima, saigračima, porodici i svima koji su pratili moju reakciju. Naravno da ću prihvatiti sve posljedice svojih postupaka."

Klub je tražio da Thuram, nakon dugog razgovora sa sportskim direktorom Maxom Eberlom, plati kaznuu visini jedne mjesečne plate, koja će se iskoristiti koristiti u socijalne svrhe. S procijenjenom godišnjom platom od 1,8 miliona eura, novčana kazna iznosi 150.000 eura. To je novi klupski rekord. Do sada je rekordnu kaznu od 50.000 eura platio napadač Raula Bobadilla (33), koji je 2010. godie četvrtog sudiju Christiana Fischera nazvao "kurvinim sinom".

Thuram uz to prijeti i suspenzijom od strane DSFB-a, od najmanje šest utakmica.


Zabilježen je sličan postupak tokom utakmica reprezentacije Njemačke i Holandije, na svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, kada je Frank Rijkaard pljunuo Rudija Völlera. Doduše, pljunuo ga je sa leđa. I poslije trideset godina, to pljuvanje je i danas povremeno, tema razgovora i diskusija.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen