Freitag, 4. Dezember 2020

Prva fudbalska utakmica reprezentacija odigrana je 30. novembra 1872. godine


Fudbalske reprezentacije Engleske i Škotska sastale su se 30. novembra 1872. godine na blatnjavom terenu kriket stadiona u Hamilton Crescentu, u Glazgovu pred oko 4.000 navijača koji nisu vidjeli nijedan gol. Ostalo je zapisano da je to prva utakmica između nekih fudbalskih reprezentacija ikada odigrana.

Ta 1872. godina je bila prekretnica za razvoj fudbala. Nakon što se u martu odigralo prvo finale kupa na svijetu, prva zvanična međunarodna utakmica odigrala se 30. novembra. U Glasgowu su se sastaali Škotska i Engleska.

Međutim, govoriti o "međunarodnoj utakmici" bilo je kontroverzno. Uostalom, u Škotskoj nije postojao čak ni fudbalski savez, pa je vodeći klub u Glasgowu Queens Park morao je preuzeti organizaciju. Uz to, protivnici su zajedno pripadali Ujedinjenom Kraljevstvu, pa dakle, nisu bile suverene države. Ipak, susret odigran toga 30. novembra 1872. godine sada se smatra prvom službenom međunarodnom utakmicom u svjetskoj istoriji.

U to je vrijeme fudbal još uvijek bio u povojima i jedva je otišao korak dalje od Britanskih ostrva ili Britanske imperije. Svjetska fudbalska asocijacija FIFA osnovana je tek 32 godine kasnije, a prošlo je još 28 godina prije nego što je nacionalna asocijacija osnovana u Njemačkoj. Kao "pronalazač" nogometa, samo je Velika Britanija mogla biti utemeljitelj istorije međunarodnih utakmica, a gotovo je bilo neizbježno da su baš Engleska i Škotska bili prvi glavni rivali u istoriji fudbala.

Inicijator utakmice je bio sekretar engleskog fudbalskog saveza, Charles Alcock. I sam je bio fudbaler entuzijasta, a u martu 1872. bio je kapitan tima “The Wanderers”, prvog osvajača FA kupa. Alcock je bio čovjek s vizijama. Ali on sam je, zbog ozljede, bio odsutan sa prve utakmice reprezentacija na svjetskom debiju, koji je odigran pred oko 4.000 gledatelja koji su, sa cijenom ulaznice od jednog šilinga, tako da je u blagajnu ušlo 109 funti, u kojoj je ostalo 33 funte, kao neto dobit, nakon odbitka svih troškova. Domaćin Škotska igrala je u tamnoplavim dresovima Queens Parka, dok je Engleska igrala sva u bijelom i na dresu je nosila poznata tri lava.

Budući da su Škoti, Arthur F. Kinnaird i Henry Waugh Renny-Tailyour, dvojica njenih najboljih igrača, nisu mogli doputovati iz dalekog Londona, gdje su živjeli, škotski tim je bio sastavljen od igrača iz Queens Parka. Istovremeno, Engleska je igrala sa igračima iz devet različitih klubova, uključujući Reginalda Welcha, koji je bio igrač prvog svjetskog osvajača kupa, ekipe "The Wanderers".

Škotski sudija konačno je počeo utakmicu u 14.20 sati, kasneći dvadeset minuta. Na mekom i teškom tlu nakon kišnih dana, lakši i okretniji Škoti u početku su imali inicijativu. Uz to, tim je profitirao od kasnijeg predsjedavajućeg škotskog udruženja Boba Gardnera činjenicom da su bili dobro pripremljeni kao tim Queens Parka, dok okupljeni engleski tim nikada prije nije igrao zajedno. O toku igre malo se zna. U svakom slučaju, šanse za postizanje golova bile su rijetke, iako su obje ekipe imale po šest (Škotska) i sedam (Engleska) napadača. Domaćin Škotska nije imao sreće kada je Robert Leckie malo prije kraja, imao peh, pucajući u konopac, koji je bio zategnut između stativa umjesto prečke.

Prva međunarodna utakmica u istoriji svjetskog fudbala završila je neriješenim rezultatom 0:0.

Timovi:

Škotska: Bob Gardner, William Ker, Joseph Taylor, James Thompson, James Smith, Robert Smith, Robert Leckie, Alexander Rhind, William Muir MacKinnon, Jamie Weir, David Wotherspoon (svi Queens Park).

Engleska: Robert Barker (Hertfordshire Rangers), Ernest Greenhalgh (County Notts), Reginald Welch (Wanderers), Frederick Chappell (Oxford University), William John Maynard (1st Surrey Rifles), John Brockbank (Cambridge University), Charles Clegg (Sheffield Wednesday ), Arnold Kirke Smith (Oxford University), Cuthbert Ottaway (Oxford University / Old Etonians), Charles John Chenery (Crystal Palace), Charles John Morice (Barnes).

(shz.de)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen