Montag, 21. Dezember 2020

Početak zime 2020. i noć Velike konjukcije

 


Zima nastupa u trenutku kada se Sunce nalazi tačno iznad obratnice druge hemisfere.

Tada je dan najkraći i naziva se zimska kratkodnevnica ili zimski solsticij.
Određena polutka Zemljine kugle (sjeverna ili južna) najmanje je izložena Sunčevim zrakama, neovisno o odaljenosti od Sunca.

Zima je počela danas, 21. decembra 2020. u 10:59 sati.

Zima će trajati 88 dana, 23 sata i 35 minuta i trajati sve do 20. marta 2021. kada će početi proljeće.


Noć Velike konjukcije

Najdužu noć u godini uljepšat će astronomska pojava poravnjanje Jupitera i Saturna. To će se desiti 21. decembra, ove dvije planete će izgledati kao jedno, a pojava je poznata kao velika konjunkcija.

Posljednji put dvije planete su bile blizu jedna druge 1623. godine, ali tada to nije bilo moguće vidjeti sa Zemlje. Pretpostavlja se da je bliskost dviju planeta posljednji put bilo moguće vidjeti golim okom 1226.
Iz NASA su napomenuli da će samo izgledati kao da su navedene planete blizu, ali da će u stvarnosti biti udaljene stotine miliona kilometara.
U noći solsticija, 21. decembra, položaj Mjeseca će biti viši, dok će Jupiter i Saturn biti bliži horizontu i na zapadnoj strani će izgledati kao velika zvijezda. Amaterskim teleskopom vjerovatno će biti moguće vidjeti obje planete, prenosi NBC News.  



Predivan prizor: Noćno nebo s galaksijom Mliječni put i Jupiterom, zdesna kao jarko blistava planeta na fotografiji, fotografisano u južnoj Slovačkoj.



Danas će dvije najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, biti u konjukciji, odnosno najvećem prividnom približenju, na svega šest lučnih minuta.

Naredna slična konjukcija biće 2080. godine.

Ta pojava moći će da se posmatra kratko poslije zalaska Sunca, ako dozvole meteorološki uslovi.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen