Donnerstag, 24. Dezember 2020

Bijeda djece sa Morije

 


Fotografija djece iz zapaljenog izbjegličkog kampa Moria na grčkom ostrvu Lezbos je Unicefova fotografija godine 2020.

Grčki fotograf Angelos Tzortzinis, koji je početkom septembra fotografisao djecu kako bježe od razornog požara, nagradu je dobio od organizacije za pomoć djeci u Berlinu .

Usred haosa, Tzortzinis je uspio napraviti sliku "koja vam zaista ulazi pod kožu", rekla je u video poruci prva dama Njemačke Elke Büdenbender, zaštitnica Unicefa.

Slika motivira "gledati srcem i zalagati se za poboljšanje životne situacije Morije".

9. septembra ove godine, požar u izbjegličkom kampu Moria na Lezbosu uništio je smještaj oko 13.000 ljudi, uključujući 4.000 djece.

Na takvim zadacima, Tzortzinis uglavnom radi kao slobodni fotograf. Njegov rad je, između ostalih, objavljen u New York Timesu i Newsweeku. Rečeno je da je već dobio nekoliko nagrada. Zbog blokade u cijeloj zemlji, dodjela je ove godine održana bez prezentacije i konferencije za štampu.

U međuvremenu su Zeleni pozvali njemačku vladu da prije Božića organizira evakuaciju izbjeglica iz improviziranog kampa Kara Tepe na Lezbosu. "Dobrih 100 dana nakon razornog požara na Moriji, situacija za izbjeglice je tamo i dalje vrlo teška", rekla je za medije predsjednica frakcije u Bundestagu, Katrin Göring-Eckardt.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen