Mittwoch, 30. Dezember 2020

Kako je 2020. godina promjenila svijet


Sve na svijetu ima svoje dvije oštrice, pozitivnu i negativnu stranu, pa tako i ova pandemija. Na površinu je isplivalo toliko ozbiljnih problema koji se ne smiju zanemariti, ali će ih ovaj tekst ipak zaobići. Ipak je kraj godine, čemu se svi radujemo, ako ni zbog čega drugog onda barem što će 2020. ostati iza nas. Hajde onda da se u vidu odbrojavanja podsjetimo 10 stvari koje su, nadamo se, promjenile svet nabolje.



1. Uvidjeli smo šta je zaista važno

Ova godina ukazala je na to koliko je zdravstveni sistem važan, i šta se desi kada on kolabira. Naučnici, ljekari i zdravstveni radnici, sa pravom su dobili na značaju. Primjetili smo da politički, ekonomski, monetarni i svi drugi sistemi mogu i treba da se promjene. Vježbali smo solidarnost, uvidjeli da bliskost i toplina dolaze u raznim formama i oblicima.


2. Počeli smo da cjenimo „obične stvari”

Sjetite se svakog spontanog rukovanja, zagrljaja, i poljupca prije korone. Sjetite se kako je bilo normalno otići na ručak kod roditelja, u posjetu baki i deki, na piće sa prijateljima, i u klabing do jutra. Sve to se iznenada promjenilo, pa se samim tim pokazalo koliko nam je zapravo bitno.


3. Rad na sebi postao je imperativ

Bez ironije treba gledati na sve novo što smo naučili, i svega starog čega smo se podsjetili. Čitali smo više, gledali filmove i serije, isprobavali recepte, naučili neki zanat, zasvirali koji instrument, meditirali… Sve to pomoglo nam je da se izborimo sa izolacijom, stresom, strahovima, depresijom, i anksioznošću.

4. Naučili smo da živimo sa manje resursa

Činjenica je da smo solidno uvježbani kao potrošačko društvo. Pandemija je međutim pokazala da nam toliko toga zapravo nije potrebno. Naučili smo da se snalazimo, štedimo, improvizujemo, i pronađemo smisao van materijalnih vrijednosti.


5. Kolektivno i individualno nisu više tako razdvojeni

„Svako muči svoju muku”, što bi se reklo u narodu, ali ova pandemijska muka nas je sve zadesila. I dok je svačija lična priča specifična, kolektivno se nalazimo u istoj situaciji. Bilo ko može da se razboli, jer u očima virusa svi smo jednaki.


6. Desile su se istorijske pobune i promjene

Nije se samo mirno sjedilo u kući, nego su se širom svijeta održavali značajni protesti i demonstracije. Svi oni imali su svoje opravdane motive i razloge. Ljudski duh i želja za promjenom nikada ne nestaje, bez obzira na uslove. I zato podsjetnik – #BlackLivesMatter!

7. Priroda se oporavila

Kada je sve stalo, priroda je konačno procvjetala. Zagađenje se smanjilo, vazduh se pročistio, mora su se razbistrila, a životinje su se slobodnije kretale. Pokazalo se da je potrebno samo malo više svjesti i discipline kako bismo očuvali planetu Zemlju.

8. Komunikacija se intenzivirala

Bili smo primorani da više vremena provedemo sa svojim ukućanima, što nije uvjek bilo lijepo i lako. Ali ponovo smo se upoznali, i proveli kvalitetno vrijeme zajedno. Inače iscrpljujuća komunikacija putem telefona i aplikacija ispala je korisna, jer smo tako bili tu jedni za druge iako možda razdvojeni hiljadama kilometara.

9. Umjetnost je našla nove vidove kreativnosti

Pošto su kulturne institucije radile ograničeno, većina aktivnosti prebacila se na internet, a sa njim su neke ranije nedostupne stvari postale dostupne. Mogli ste da pratite online filmske festivale i koncerte, striminge predstava, biblioteke su otvorile svoje digitalne arhive, a galerije i muzeji virtuelne obilaske.

10. Moda je postala inventivnija

Ko kaže da je moda nevažna, griješi. Ona je pokazatelj u kakvim vremenima živimo. I dok se lični stil u 2020. sveo na boravak u udobnoj trenerci, dizajneri i brendovi našli su inventivne načine da promovišu svoje kolekcije. Od marioneta umesto manekenki na modnoj pisti, pa sve do virtuelnog prisustva publike.

A istorija nas uči da koliko god je teško, sposobni smo da idemo dalje. Tako da, hajde 2021. godino, što bi se reklo – Show us what you’ve got!

(tekst je objavljen na Citymagazinu, 20201229, autorica je Isidora Spasić)

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen