Montag, 7. Dezember 2020

Gitanjali Rao - istraživačica, pronalazačica i "Dijete godine"

 


Časopis Time je prvi put u svojoj istoriji proglasio ‘Dijete godine’. To je 15-godišnja naučnica Gitanjali Rao. Nagrađena je zbog inspirisanja drugih mladih osoba da se bave inovacijama

Časopis Time prvi put je na naslovnoj stranici objavio "Kind of the Year", "Dijete godine", a za 2020. godinu tu titulu je dodijelio 15-godišnjoj naučnici i inovatorici Gitanjali Rao.

Časopis Time se za ovaj potez udružio s Nickelodeonom i odlučio da Gitanjali Rao postane prvo dijete ikada, koje je primilo ovo priznanje.

Nagrada za dijete godine inspirisana je aktivisticom za zaštitu okoline Gretom Thunberg, koju je prošle godine Time proglasio ličnošću godine. Thunberg je tada bila najmlađa osoba koja je primila tu nagradu u periodu od 92 godine koliko dugo se dodjeljuje.

Gitanjali dolazi iz američke države Kolorado, iz mjesta Lone Tree, a proglašena je "Djetetom godine" zbog inspirisanja drugih mladih osoba da se bave inovacijama. Bavi se istraživanjem umjetne inteligencije i ugljičnim nanocijevima sa senzorskom tehnologijom, čime pokušava riješiti probleme online zlostavljanja, te zagađenja vode.

Gitanjali je za članak u Timeovom časopisu, na čijoj se naslovnici nalazi, intervjuisala glumica Angelina Jolie. Djevojka je u intervjuu rekla kako pokušava ohrabriti druge da se fokusiraju na jedan problem u društvu, umjesto da pokušavaju riješiti sve probleme svijeta.

“Mislim da sada, više nego ikada, samo trebamo pronaći tu jednu stvar oko koje smo strastveni i riješiti je. Čak i ako se radi o nečemu malom, poput lakog načina za skupljanje otpada. Sve to čini razliku. Nemojte biti pod pritiskom da smislite nešto veliko”, rekla je Gitanjali.

Time je u konačnom izboru za dijete godine imao pet finalista. Osim Gitanjali tu su bili i 14-godišnji Tyler Gordon, 14-godišnja Jordan Reeves, 10-godišnja Bellen Woodard te 16-godišnji Ian McKenna. Sva djeca su iz SAD-a.

Gordon je naslikao više od 500 portreta Afroamerikanaca koji ga inspiriraju. Reeves je dizajnirala igračke za djecu s invaliditetom. Woodward je pokrenula liniju bojica s većim izborom za boje kože, dok je McKenna otvorio vrt kojim pomaže prehraniti porodice koje sebi ne mogu priuštiti dovoljno hrane.

Svi finalisti postaju dječji reporteri rubrike "Time za djecu" te će moći osvojiti novčanu nagradu od Viacoma, koji je vlasnik Nickelodeona, televizijskog kanala koji će ovog petka emitirati posebnu emisiju o Timeovom ‘Djetetu godine’.


Gitanjali je jedna od onih osoba koje nisu doživjeli “aha trenutak” koji osvještava ono što žele. Uvijek je bila neko ko je želio mamiti osmijeh na tuđim licima te joj je svakodnevni cilj bio usrećiti nekoga. Ubrzo je cilj prerastao u pitanje kako dovesti pozitivnost i zajedništvo na mjesto u kome živimo. Još kao djevojčica u drugom ili trećem razredu osnovne škole, počela je razmišljati o tome kako može koristiti nauku i tehnologiju za stvaranje društvenih promjena. Imala je svega 10 godina kada je roditeljima rekla da želi istraživati kemikalije u vodi, u istraživačkom laboratoriju u Denveru. “Znam da će problem zagađenosti vode ionako ubrzo postati problem moje generacije. Dakle, ako niko drugi ne želi to učiniti, ja ću.”

Jedna od posljednjih inovacija Gitanjali je aplikacija i proširenje za Chrome – Kindly, usluga koja rano otkriva elektroničko nasilje na osnovu umjetne inteligencije. Ovu je aplikaciju predstavila roditeljima, nastavnicima i učenicima, i iako nije očekivala da će je prihvatiti, to se ipak dogodilo.

Kod bilo kakvog istraživanja i inovacija Gitanjali se drži modela kojeg je sama izmislila i kojeg svima preporučuje. “Posmatrajte, mozgajte, istražujte, izgradite i komunicirajte”. Počela je s jednostavnom prezentacijom i planovima lekcija, a zatim je tome počela dodavati laboratorije i takmičenja za studente. Sada sarađuje sa školama na selima, djevojkama sa STEM područja, muzejima širom svijeta i većim organizacijama poput Šangajske međunarodne naučne i tehnološke grupe za mlade, te Kraljevske inženjerske akademije u Londonu, sve s ciljem, kako bi vodila radionice za inovacije.


Učenici s kojima radi, jednostavno ne znaju odakle početi. “Date li im onu iskru koja će ih potaknuti na rad, to sve mijenja. To znači da još jedna osoba na ovom svijetu želi pomoći u rješavanju problema.” Na kraju svake radionice, svako ima nešto na čemu će raditi. Možete li to postići za 45 minuta do sat vremena, zamislite što možete učiniti kada na tome radite mjesecima.

“Uvijek sam uzbuđena kada mi stigne poruka poput: “Hej, prisustvovala sam vašoj radionici prije četiri mjeseca i evo mog gotovog proizvoda.”

Ovaj mladi briljantni um trenutno radi na otkrivanju štetnih materija u vodi poput parazita te se nada da će biti pristupačne cijene, kako bi ljudi u zemljama trećeg svijeta prepoznali što im je u vodi. Nedavno je postigla svoj cilj tako što je bila mentorica 30 000 učenika.

“Naša se generacija suočava s toliko problema koje nikada prije nismo vidjeli, ali i sa starim problemima koji još uvijek postoje. Nalazimo se usred pandemije, a kao da se i dalje borimo s problemom ljudskih prava. Postoje problemi koje nismo stvorili, a koje moramo riješiti, poput klimatskih promjena i elektronskog nasilja.”

Trenutno više od svega trebamo pronaći stvar koja nas zanima i riješiti je, smatra Gitanjali.

Čak i ako se radi o nečem malom, i to čini razliku.

Ne trebamo osjećati pritisak da smislimo nešto veliko.

(sdz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen