Mittwoch, 16. Dezember 2020

Iz stare štampe: Veče u Mostaru 1918.


Tri grafike, sa opširnim tekstom iz Mostara, objavljene su 22. septembra 1918. godine u američkim novinama "Detroiter Abend-Post" (Detroitska večernja pošta), koje su štampane na njemačkom jeziku.

Novinu je 1868. godine osnovao August Marxhausen, a pod tim imenom je izlazila sve do 1980. godine, kada je preimenovana u „Nordamerikanische Wochen Post“, (Sjevernoamerička nedeljna pošta).

U reportaži o Mostaru iz tog vremena objavljene su tri grafike, napravljene tokom boravka u Mostaru, od strane za sada nepoznatog autora.

Grafika: „Marktplatz von Mostar mit Markthalle“, u prevodu: Pijaca u Mostaru sa natkrivenom placom

Veče

Marktplac Mostara, ili pijaca leži obasjana mjesečevom svjetlosti. Kakav je to Mjesec? U sjevernim zemljama se čini da je duplo veći, kako se uobičajeno da vidjeti. Na tamno plavom nebu stoje zlatno trepćuće zvijezde, kojih se ovdje može vidjeti puno više nego u našoj domovini na sjeveru.

Od Zahuma, dijela grada u kome žive Cigani i siromašnije muhamedansko i srpsko stanovništvo, vratili smo se sa jedne malo duže šetnje. Na moćnom Rimskom mostu, koji premoštava smaragdno šumeću i zahuktalu Narentu, u koju se ulijeva divlja Radobolja, zadržali smo pogled.

Okružen brdima, prema sjeveru leži divlji, razuđen kršom, na mjesečini plavo ljubičasto svjetleći turski grad. Tanki minareti se propinju, pored njih mjesečeva svjetlost obasjava olovom pokrivene kupole džamija. Ova slika se čini kao da je iz bajke “Hiljadu i jedne noći”! Silno izbijaju sjećanja na obmane iz djetinstva, kada smo bez daha čitali ove orijentalne bajke, koje su nam odzvanjale, u našoj fantaziji i željeli doprijeti do mjesta, na kojima su junaci iz bajki živjeli i patili. Ipak, stojeći na luku mosta, držali smo se čvrsto za željeznu ogradu, iz koje su izlazili oštri i dugački vrhovi. Stotine glava su nabijene na ove špiceve tokom turske vladavine. Krv je sa ograde tekla dolje u zeleni tok Narente. Nehotice dotičemo željezne stubove ograde, kao da smo strahovali da na našim rukama ne ostanu tragovi tada prolivene krvi.

prilog: Pijaca sa Pijačnom ulicom u Mostaru, 1918.

priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen