Samstag, 19. Dezember 2020

Svi večeras čekaju povratak “Oluje”!

 


Cijela Njemačka se nalazi u bokserskoj groznici pred comaback meč Felixa Sturma, alias Adnana Ćatića (41) i priča o ovom povratku!

Bivši svjetski prvak Felix Sturm, vraća se u ring četiri i po godine nakon svoje posljednje borbe, Večeras u Hamburgu ulazi u ring, u meču protiv Tima Rosta (28) dosad neporaženog boksera.

Nakon što je objavljeno da se Adnan Ćatić vraća u ring, kroz medije se povela rasprava, koliko su bili dobri, i koliko godina su imale druge bokserske zvijezde prilikom njihovog povratka u ring.

Istovremeno se postavlja i pitanje, koliko je Ćatić trenutno dobar, za večerašnji meč protiv Tima Rosta (29), nakon četiri i po godine pauze. O tome sam Čatić, koji je u dosadašnjoj karijeri pet puta bio prvak svijeta, odboksovao 49 mečeva, od koji je 40 mečeva dobio, i koji večerašnjim mečom počinje svoju drugu karijeru, kaže: “Želim po šesti put postati svjetski prvak”. Ovim je sve rečeno.

Uz to je napravljena analiza nekih ranijih povrataka u istoriji boksa.


Henry Maske (56) vratio se u ring nakon skoro deset godina pauze. Pred 12 hiljada gledalaca u hali u Münchenu i pred 16 miliona gledalaca pred TV ekranima gledalo je revanš susret u poluteškoj kategoriji protiv amerikanca Virgila Hilla. Od sredine meča, Maske, koji je tada imao 43 godine, pokazao se sa odličnim udarcima. Rezultat: jednoglasna pobjeda na poene. Nakon toga meöa Maske je rekao: “Sad mogi s mirom prestati”.


Axel Schulz (52) imao je 38 godina, kada se nakon sedam godina pauze, 2006. godine pokušao vratiti u ring. U dvorani, u njemačkom gradu Halleu, sastao se sa amerikancem Brian Mintom, koji je tada imao 31 godinu. 11,53 miliona TV gledalaca sažaljevalo je Schulza, koji se uopšte nije mogao snaći u ringu, i na kraju je bio demontiran. Doživio je nokaut u 6. rundi. O tome meču Schulz, koji će biti komentator večerašnjeg meča priznaje: “To je bilo izuzetno loše sa moje strane”.


Georg Foreman (71) je pisao istoriju boksa kada je 1974. godine u legendarnom “Rumble in the Jungle” izgubio protiv Muhamaeda Alija. Povukao se sa ringa 1977. godine i postao propovjednik. A onda, 9. marta 1987. godine, slavio je svoj povratak protiv zemljaka Steve Zouskog (tada 32), i dobio meč nokautom u 4. rundi. Sa 45 godina, Foreman je 1994. postao najstariji svjetski prvak u teškoj kategoriji, svih vremena.


Muhamed Ali (preminuo u 74.) izgubio je 1967. godine njegovu boks licencu jer je izbjegao služenje vojske i odlazak u rat u Vijetnamu. Tri godine kasnije ta zabrana mu je ukinuta. Muhamed Ali, tada 28, u meču održanom 26 oktobra 1970. godine u Atlanti, slavio je brzu pobjedu, kada se Jerry Quarryja (tada 25) predao u 3. rundi.


Mike Tyson (54) susreo se 28. novembra ove godine u Los Angelesu, nakon 15 godina pauze, u show meču protiv Roy Jones Jr (51). Tyson se pokazao dobro pripremljen u ovom show meču, zakazanom u osam rundi od po dvije minute. Meč je završen nerješeno. Tyson je o meču rekao: “Ja sam još uvijek kao tigar”. Naravno, to nije imalo ikakve veze sa sportom visokog performansa.


Iz njemačke štampe saznajemo da večerašnji boks program počinje u 19:30 sati, te da je glavni meč večeri na programu od 21:30.

U predborbama se sastaju:

Taycan Yildirim protiv Novaka Radulovića

Elvir Sendro protiv Viktora Kesslera

Lenroy Thomas protiv Fernanda Rodriga Simoesa de Almeide

Bujar Tahiri protiv Guiseppea Laurija

José Angel Larduet protiv Marcosa Antonia Aumade

Nakon toga slijedi glavni meč večeri: Felix Sturm protiv Tima Rosta

U predborbama će se između ostalih moći vidjeti i kubanska nokaut mašina, poluteškaš José Angel Larduet (30).

Naravno, vrhunac večeri će biti povratak Oluje na ring! (Sturm, njem. Oluja)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen