Samstag, 26. Dezember 2020

Sport koji osvaja gradove

 



Windskating, ili klizanje uz pomoć vjetra, a također i surfanje kopnom, jedrenje na dasci, je vrsta sporta koja je prenešena sa vode na kopno. U ovom sportu surferska oprema (jedro, jarbol, nosač) postavljena je na dugačku dasku, koja se kreće na točkovima. Stojeći na dasci, za kretanje se uz pomoć jedra, koristi se energija vjetra.

Za kretanje slično jedrenju na dasci na vodi, potrebno je znatno manje vjetra, jer je otpor kotrljanja vrlo nizak. Sa jačinom vjetra od 3 bofora( Bft) moguća je idealna vožnja sa jedrima veličine od približno 4,7 m² do 5,5 m².

Za promjenu smjera mogu se koristiti različiti načini držanja jedra. Trikove i manevre mnogo je lakše naučiti nego pri jedrenju na vodi. Kao i kod jedrenja na vodi, ovisno o smjeru, jedro se dovodi u određeni položaj prema vjetaru, kako bi se stvorio pogon. Smjer se može promijeniti isključivo nožnom kontrolom, kao što je to uobičajeno kod surfanja na dasci.

Okretanje se može izvoditi na različite načine, pri čemu jedan klasični zavoj, poput onoga kod jedrenja na vodi, zapravo nije izvedljiv. Okretanje se lakše izvodi nego kod jedrenja na dasci, jer valjci jedva da gube brzinu tokom manevara. Mnogi manevri za jedrenje na kopnu, mogu se naučiti prilično brzo. Mogući su i neki trikovi sa skateboarda, ili longboarda.

Ostaje otvoreno je pitanje gdje se baviti ovim sportom. Potrebne su malo duže, slobodnije ravne površine, koje jedva da se mogu pronaći u velikim gradovima. Uprkos tome, broj interesenata se povećava.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen