Freitag, 18. Dezember 2020

Kupreška kosidba na UNESCO listi

 


Kupreška kosidba upisana je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Na adresu Ministarstva civilnih poslova stigla je velika vijest za Bosnu i Hercegovinu! Kupreška kosidba, postala je dio baštine čovječanstva!  Dan kosidbe ili Strljanica je viševjekovna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Takmičenje u kosidbi trave na Kupresu upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Incijativu za nominaciju ovog elementa pokrenula je lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO-vu  listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njenog daljeg očuvanja i prenošenja na mlade.

Ministarstvo civilnih poslova i Državna komisija za UNESCO dali su podršku ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.

Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen