Sonntag, 6. Dezember 2020

U međuprostoru

 





Mash-up je jedan od razigranih oblika muzičke remix kulture: dvije pjesme stavljate jednu na drugu, vokale s jedne, muziku sa druge, i nadate se da će od takvog spajanja nastati nešto treće, zanimljivo. Jay-Z tako repuje sa pjesmama sa “White Album”, "Bijelog albuma" Beatlesa.

Umjetnica Crisfor sada je objavila ilustrirovanu knjigu s fotografskim mash-up snimcima nastalim dvostrukom ekspozicijom analognog filmskog materijala. Naziv knjige je “Capricci – She was European”, "Capricci - Bila je Europljanka", a ime je dobila po umjetničkoj tradiciji, koja se namjerno fokusira na kršenje pravila. Crisfor fotografira, često tokom putovanja, i skicira snimljenu fotografiju kao na ploči s pričama. Zatim nakon nekog vremena ponovo stavlja isti film u fotoaparat i snima fotografije drugi put, obično na drugom mjestu, znajući za postojeću kompoziciju. Ovo stvara fascinantne slike. Venecija se odjednom nalazi naopako u vodi. Bundestag lebdi nad ovcama koje stoje na isušenoj livadi. Ili se čini da sveštenik govori ispred bankomata. Postoje kompozicije slika koje dolaze samo sa stvarnih fotografija, a takve opet ne postoje u stvarnosti.

Ponekad se nekima jako zavrti u glavi. Često su to komični dijalozi, koje ulaze u motiv, preko granica vremena i mjesta, u međuprostor umjetnosti.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen