Mittwoch, 2. Dezember 2020

Iz stare štampe: Na pazaru u Mostaru 1918.


Tri grafike, sa opširnim tekstom iz Mostara, objavljene su 22. septembra 1918. godine u američkim novinama "Detroiter Abend-Post" (Detroitska večernja pošta), koje su štampane na njemačkom jeziku.

Novinu je 1868. godine osnovao August Marxhausen, a pod tim imenom je izlazila sve do 1980. godine, kada je preimenovana u „Nordamerikanische Wochen Post“, (Sjevernoamerička nedeljna pošta).

U reportaži o Mostaru iz tog vremena objavljene su tri grafike, napravljene tokom boravka u Mostaru, od strane za sada nepoznatog autora.

Prva: u potpisu na njemačkoj gotici ima tekst Cafe und Rasierstube im Basar von Mostar (Edhaus? vom Marktplatz), u prevodu: Kafana i brijačnica na pijaci u Mostaru (Pijačni objekat).

Na pazaru

Ako se krene glavnom ulicom Mostara, koja se i zove Glavna ulica, u pravcu Južnog logora, otprilike na polovini puta sa desne strane vidi se mala pijaca. U sred nje nalazi se mali objekt koji se sastoji od četiri u kvadrat vezana zasvođena luka i jednog četvorougaonog krova, pokrivenog kamenim pločama, na neki način „Markthalle“, natkrivena tržnica Mostara. Ovaj objekt, koji se zapravo sastoji samo od otvora, nosi ime „Cafe Luft“ - kako ga je nazvao rano preminuli prestolonasljednik Rudolph prilikom njegove posjete Mostaru.

Preko dana pijaca je ispunjena manjim grupama malih magaraca, koji revanje shvataju kao glavni zadatak njihovih života, kolonama teglećih konja, na kojima se ovdje dogone proizvodi sa zemlje. Povrće, drvene daske, rezano drvo za loženje glavna je roba trgovanja, a između prodavača i kupaca kreću se zbunjene životinje. Sve ovo najviše liči na maskenbal na otvorenom. Muhamedanci, Srbi i Katolici u njihovoj strogo različitoj odjeći, muhamedanske žene pokrivene dugim velovima, te hrišćanske žene i djevojke u šarenoj odjeći uklapaju se u ovu živopisnu sliku punu života. Hodajući okolo redaju se dućan do dućana (dućan – prodajno mjesto), a pazar se zapravo nalazi dalje, dolje u blizini riječice Radobolje, ali i ovdje, kod pijace, trgovci i zanatlije podigli su svoja prodajna mjesta”.

prilog: grafika, Kafana i brijačnica na Pazaru u Mostaru, 1918.

priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen