Montag, 14. Dezember 2020

Prirodni fenomeni: Zamrznuti mjehurići metana u Bajkalskom jezeru

 



Bajkalsko jezero u Sibiru je po obimu najveće, najdublje i najstarije jezero na svijetu. U njemu se nalazi preko 20 posto slatke vode na našoj planeti. Čak je i na listi svjetske prirodne baštine Unesca.

Ali to nije sve: zimi, kada je posebno hladno, posmatrači mogu uočiti neobične, bijele mjehuriće u izuzetno čistom ledu jezera. To su smrznuti mjehurići metana.

Ogromne količine metana, stakleničkog plina, skladište se u Bajkalskom jezeru. Uzdiže se iz dubina jezera na njegovoj površini. Zimi se mjehurići metana smrzavaju kako se podižu i mogu se vidjeti kroz led.

Do sada je količina metana koja izbija iz jezera neškodljiva za klimu. Međutim, ako se sav metan oslobodi, to bi moglo imati ozbiljne posljedice.

Tada bi se mogla povećati količina infracrvene svjetlosti, koju prima zemaljina atmosfera. To bi podiglo prosječnu temperaturu cijele planete.

A šta će se dogoditi kad u regiji postane znatno toplije? Ili kada se nivo vode u jezeru smanji? Naučnici još uvijek ne mogu odgovoriti na ova pitanja na zadovoljavajući način.

Korišteni izvor: Nasa, Astronomska slika dana (2018. 18. decembra)

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen