Dienstag, 15. Dezember 2020

Perspektiva crva

 


Larve čupavog komarca nisu popularne samo među akvaristima kao hrana za ribe, nastavnici biologije također cijene ovu, približno 1,5 centimetra malu životinju. Njena vanjska ljuska je potpuno prozirna i otkriva sve njene unutrašnje organe. Na engleskom se stoga i zovu "staklenim crvima".

Ukrajinski fotograf Andrej Savitsky vješto je inscenirao nevidljivo i pobijedio je na ovogodišnjem takmičenju „Fotograf godine izbliza“ u kategoriji „Mikro“.

Tačkaste izbočine na slici na slici djeluju poput plivačkih mjehura kojima se larva pozicioniraa u vodi. Ujutro tone na dno vode, gdje je sigurnija od predatora. Naveče ispliva na površinu vode, da bi i sama krenula u lov. Ovakvo vodoravno kretanje larva kontroliše uz pomoć metana koji upija iz taloga, tako je nosi prema gore. Da bi potonula, ona ispušta plin. Dio metana odlazi u atmosferu, gdje doprinosi zagrijavanju kao staklenički plin. Čak oko 20 posto globalno oslobađenog metana dolazi iz unutrašnjih voda.

Na slici:

Uređaj za hvatanje

Razgranatim antenama, larve čupavog komaraca love svoj omiljeni plijen: vodene buhe.

Foto tehnologija

Da bi prikazao sve dijelove tijela u fokusu, Andrej Savitsky sastavio je sliku od osam fotografija s različitim nivoima fokusa.

Igra boja

Polarizovana svetlost čini da prozirni djelovi tjela i organi sjaje u boji.

Plivajući mjehur

Dva para vrećastih izbočina na dušniku pomažu larvi da pluta u vodi, kao i da se penje i spušta.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen