Samstag, 12. Dezember 2020

Najveći evropski gradovi – Nekad i sad

 (prevedeno sa web stranice „farandwide.com, autor Nikki Gloudeman, februar 1, 2019)

Najveći evropski gradovi – Nekad i sad

Pitajte bilo kog putnika zašto voli Evropu, odgovor će gotovo uvijek biti; zbog njene izvanredne i izuzetne istorije. A ko se ne bi mogao složiti s tim? Ponosi se vrhunskom arhitekturom, zadivljujućim umjetničkim djelima i fascinantnim pričama na svakom koraku.

U ovoj seriji fotografija koje prikazuju velike evropske gradove krajem 19. stoljeća i danas, može se vidjeti koliko se i kako promijenio ovaj kontinent.

1893.

2019.

Hamburg, Njemačka - Luka 1893 i 2019.

Treća najprometnija luka u Evropi bila je centar trgovine od njenog otvaramnja 1189. godine.Ova fotografija je snimljena samo nekoliko godina nakon što je u luci sa radom počeo Speicherstadt, Grad skladišta, najveći skladišni kompleks na svijetu, koji je 2015. godine dobio status UNESCO svjetske baštine.

Još uvijek centar trgovine, zaželi dobrodošlicu za 9.000 brodova godišnje – luka je postala glavno turističko mjesto. Tu se nalaze tri terminala za kruzere, brojni hoteli i restorani, a sve to je moguće razgledati tokom jednog izleta brodom kroz luku.

Svakog prvog vikenda u maju okupe se brojni posjetioci na godišnjoj proslavi rođendana luke, na kojoj se održi performans „baleta“ tegljača i vatromet.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen