Mittwoch, 16. Dezember 2020

Prije 50 godina: "Ljubavna priča" koja je gledaoce dirnula do suza


Ljubavnih filmovova ima kao pjeska u moru. Ali jedan film nas i danas dirne do suza.

Proteklo je 50 godina nakon što je prvi put prikazan u kinima. Ryan O'Neal i Ali MacGraw u “Love Story”, “Ljubavnoj priči”, glume jedan neravnopravan par, on dolazi iz bogatog plemstva, a ona iz radničke klase. Za dvoje ljubavnika sudbina je imala tužan kraj.

Kad film zaradi 60 puta više od prvobitnog budžeta, morao je dosta toga napraviti baš kako treba. Da je to slučaj sa "Ljubavnom pričom", može se i sada vrlo dobro vidjeti: Romantični klasik film premijerno je prikazan 16. decembra 1970. u SAD, danas obilježava svoju 50. godišnjicu.

Pet decenija, pola stoljeća, od kako postoji ovaj kultni film, zbog kojega su mnoge generacije posegnule više puta za maramicom. Koliko je djece dobilo imena po glavnim likovima Jenny i Oliveru? Koliko je parova nadahnuto svim flertovima i ljubavnim trenucima, koji su ušli u istoriju filma: Jenny (glumi je Ali MacGraw) i Oliver (glumi ga Ryan O'Neal) grade snješka, na kiši, zaneseni od ljubavi, u šik oldtajmeru.

U filmu se može pogoditi šta dolazi na kraju - i bivate nagrađeni jednom dirljivom pričom u više od 100 minuta. Režiser Arthur Hiller ne samo da ovom pričom opisuje put u nevjerovatnu ljubav dvoje studenata (on: pravo, ona: muzika), scenarij je pun primamljivog humora. Možete se brzo zaljubiti bilo ispred kino, ili tv ekrana – zapravo, zaljubiti se u ljubavni par.

„Love means never having to say you are sorry“, "Ljubav znači da nikad ne smijete reći da vam je žao": Ljubav znači da nikada ne morate tražiti oproštaj. Poruka koju je režiser, koji je umro 2016. godine u 92. godini, ovim filmom poslao u svijet 1970. godine, bezvremena je, koliko je to priličilo za to vrijeme - vrijeme društvenih previranja. Ali "Ljubavna priča" se također pokazala kao preteča savremenih ljubavnih priča: Postoje paralele s studentskom ljubavlju sličnog neravnopravnog para i u irskoj hit seriji "Normal People".

"Ljubavna priča", koja je zaradila preko 130 miliona dolara širom svijeta, sa budžetom od samo 2,2 miliona dolara, živi prije svega od svojih glavnih glumaca: I Ryan O'Neal i Ali MacGraw su bili sjajni. Bez obzira da li on gleda u nju dok stvara muziku, ili ona njega dok kliza na ledu: U pogledima vodećih glumaca, koji su oboje bili nominirani za Oscara, uvijek postoji velika čežnja.

Sada 81-godišnja Ali MacGraw, nikada kasnije nije uspjela nadograditi tadašnji veliki uspjeh. A Ryan O'Neal (79) uspio je samo nakratko poletjeti nakon ovog uspjeha.

„Ljubavna priča“ je takođe primjer snage muzike. Na samom početku, Jenny je predstavljena kao djevojčica koja je umrla u 25 godini, a voljela je Mozarta, Bacha i Beatlese.

Na samom kraju, na samrti, požalila je što nije uspjela upamtiti Köchelov katalog djela Mozarta.


Muzička ilustracija: Tema iz filma “LoveStory”

https://youtu.be/CaUeL6MXGjI

(express)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen