Dienstag, 1. April 2014

Pariz ohrabruje - Borba protiv raka dojke!

Borba protiv raka dojke!

Žene u srednjoj životnoj dobi, između 50 i 69 godina najugroženije su od oboljenja raka dojke, i u prosjeku, mnogo su mlađe od pacijenata, koji obolijevaju od drugih vrsta ove opake bolesti. Svaka 83. žena na svijetu, u toj starosnoj dobi, umire zbog raka dojke?
U Parizu, povodom svjetskog dana borbe protiv raka dojke, žene iz ove životne dobi sakupile su se u ispod Ajfelovog tornja i na svoj način učinile jedan mali mali zajednički, ali vrlo upečatljiv gest.

Istovremeno su bacile u vazduh po jedan grudnjak i učinile gestu ohrabrenja za sve žene širom svijeta, da krenu na taj prvi, odlučujući pregled dojke, koji im kasnije može spasiti život. Istovremeno, na taj način pozvale da se zdravlju žena i borbi protiv ove opake bolesti posveti više pažnje. Mnoge žene nisu u prilici ni obaviti taj pregled. One, koje su preživjele bolest, kasnije godinama pate od straha i mučanja, kroz koje su prošle u toku liječenja.
Od ove bolesti obolijeva sve više žena i u našoj zemlji, godišnje se evidentira oko dvije hiljade oboljelih, a oko sedam stotina ih umre, u najvećem broju slučajeva, zbog kasnog otkrivanja bolesti. Da ova bolest poprima velike razmjere ilustruju i podaci da u zemljama EU svaka dva minuta jedna žena obolijeva, a svakih šest minuta umire, što je vrlo zabrinjavajuće, navodi se u zvaničnim podacima.

Strah i mučenje. Tako ne mora biti!
Pariz poručuje. Pariz ohrabruje.
(izvor:stern)
Priredio: Smail Špago
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen