Dienstag, 22. April 2014

Fotografija i umjetnost

Fotografija i umjetnost

FOTO: Projekat „Cam girls“

Refleksija obnaženog ženskog tijela kroz „selfies“ na način renesanse. Autorica projekta je Vanessa Omoregie, studentica iz Londona.
 
 
Kroz ovaj projekat autorica je pozvala žene, da kopirajući poze sa poznatih slika iz doba renesanse, same prave svoje fotose, takozvane „selfies“, koje ona integriše u umjetnička djela, stvarajući tako upečatljivv kontrast između slikarskih djela starih stoljećima i najnovijih digitalnih slika.
Neki „selfies“ su se savršeno ukoplili u originalne aktove, a na nekima se opet uočava razlika, koja baš previše i ne smeta, jer su i kao takve umjestnost na svoj način.
Nivo zabave: Obnaženo žensko tijelo danas se najčešće označava i veže sa sadržajima koji počinju sa x, bez obzira da li se radi o porno sadržaju ili mekanoj erotici.
Autorica projekta razbija ovaj obrazac pružajući ženama priliku da se predstave online, na način kako to one same odaberu. Njene najnovije slike predstavljaju kontinuitet između klasičnog slikarstva i najnovijeg trenda selfies, uz primjenu naše percepcije.
„Cam girls“ projekat je istraživanje na temu „žensko tijelo u kontekstu interneta“. Ovaj projekat ima namjeru da bude više kreativniji nego politički, ali opet to sve zavisti od toga kako ko doživljava tijelo žene online.

Smail Špago
 
NovaSloboda.ba
 








 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen