Ako niste sigurni – ne berite!
Mrazovac ili medvjeđi luk? Ravnajte se po mirisu!
Svake godine s proljeća pa nadalje stigne nam po neka
informacija, kako su se negdje, neki ljudi, otrovali nekim biljkama, počevši od
najnovijeg slučaja sremuš-mrazovac, do otrovnih gljiva. I pored saznanja da su
neke biljke otrovne, opasne po život, čovjek se ne može načuditi, kako se to neki
ljudi odlučuju da beru nepoznate biljke, i da to unose u organizam.
A onda čovjek jednostavno kaže, pa i alkohol i duhan su opasni
pa ih neki opet konzumiraju, da ne govorimo o gorim stvarima. Jedno malo
istraživanje o ove dvije biljke iz zadnjeg slučaja.
tek ubran sremuš
Prepoznavanje otežava i činjenica da ove biljke često rastu zajedno, u skupinama gdje im se pridruže čak i čemerika i đurđica (Convallaria majalis) . Njihovi listovi su slični i zamjena je lako moguća. Ali, listovi sremuša imaju karakterističan miris i okus na bijeli luk, po čemu se razlikuju od ostalih sličnih vrsta.
Sremuš je poznat po blagotvornom djelovanju kod visokog krvnog pritiska, a koristi se i za snižavanje holesterola, te za čišćenje organizma općenito.
Mrazovac ima alkaloid koji se zove kolhicin, a koji je izuzetno jak otrov. Posebno je neugodno što se kod trovanja ovom biljkom prvi simptomi javljaju tek 24 sata nakon što je kolhicin ušao u probavni sistem i krvotok – neki od tih simptoma su osjećaj ljutine u ustima, žeđ i povraćanje, nakon čega slijede jaki proljevi i paraliza centra za disanje.
U cvjetovima postoji velika razlika – cvat medvjeđeg luka
ćete u njegovo vrijeme cvatnje od travnja do lipnja, moći prepoznati i po
karakterističnim bijelim zvjezdastim cvjetićima dok mrazovac ima cvijet sličan
šafranovu cvijetu i procvate tek ujesen. Lukovice se također uvelike razlikuju
kako možete vidjeti i na gornjoj slici koja uspoređuje medvjeđi luk, mrazovac i
đurđicu.
Međutim, najlakše ćete medvjeđi luk prepoznati tako što će
vas, kada se nađete u blizini njegovog staništa, zapuhnuti onaj miris karakterističan
za češnjak i upravo je vaš osjet njuha ono na što se pouzdano možete osloniti
pri branju ove biljke.
U proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti
Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljene su četiri osobe s
kliničkim znacima teškog trovanja hranom, a kako se pretpostavlja,
najvjerovatnije su konzumirali biljku mrazovac koji je otrovan, misleći da se
radi o sremušu, koji spada u grupu jestivih samoniklih biljaka. Biljke su brali
na području Bjelašnice, oko Pionirske doline i u Vogošći.
Najbolji savjet:
Ako niste sigurni – ne berite!
(opis biljaka sa
portala naturala)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen