Mittwoch, 16. April 2014

EU propisi

Zabrana za kafe automate sa filterom

Nakon sijalica, usisivača, sada od strane EU komisije na red dolazi zabrana proizvodnje određene vrste automata za kafu.

EU želi isključiti odeđenu vrstu automata za kafu iz upotrebe, kako bi se napravili dalji koraci ka povećanoj štednji električne energije.


Konkretno, na udaru se od 1. januara 2015. godine nalaze automati za pravljenje kafe, koji koriste filter i imaju dodatnu platu za zagrijavanje, koja kafu održave toplom. Svi aparati ove vrste, koji budu proizvedeni od početka iduće godine moraće imati ugrađen automatski prekidač, koji će platu za zagrijavanje isključivati već nakon 5 minuta. Kafa će se u termosima moći održavati toplom maksimalno do 40 minuta. Ovdje spadaju, takođe, i espreso automati, kafe mašine sa kesicama i kapsulama. Sve ove mašine će se, takođe, morati same isključivati, kako bi se štedila električna energija. Još jedna napomena, sve ovo se odnosi samo na novoproizvedene uređaje, a stari će i dalje moći ostati u upotrebi, sve dok se ne pokvare.



Do ove odluke došlo se nakon analize potrošnje i načina korištenja automata za kafu u privatnoj upotrebi, a na osnovu milionskog broja ovakvih mašina, došlo se i do konkretnog broja kWh, koji će bit ušteđeni širom Evropske unije. Ovo se uklapa u Briselsku inicijativu, po kojoj se posebna pažnja posvećuje smanjenju potrošnje električne energije u domaćinstvima, ne na osnovu nekih programa ili mjera prisilne štednje, nego jednostavnom zamjenom starih za nove uređaje, što se po zakonitostima potrošnje svakako i provodi, ali će potrošačima ubuduće biti ponuđeni uređaji, u kojima su mjere štednje već ugrađene. Po ovim mjerama, ušteda struje bi do 2020. godine trebala iznositi više od 2 Terawattsata (TWh) godišnje. (Napomena 1TWh = 1 milion kWh)

Za poređenje i podatak, godišnja proizvodnja jedne prosječne hidroelektrane u našoj zemlji je ispod 1TWh.

Smail Špago


 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen