Sonntag, 6. April 2014

Ekstremni sport

Tragedija kod obaranja svjetskog rekorda

Nedavno je grupa od 222 padobranca iz 28 zemalja svijeta pokušala oboriti svjetski rekord u grupnom skoku padobranom. Tom prilikom, Njemici Diani Paris (46), padobran se nije otvorio i pokušaj obaranja rekorda pretvorio se u tragediju.
Na jednom sportskom aerodromu u Arizoni (SAD), 65 kilometara južno od grada Phoenixa, sakupili su se iskusni padobranci s ciljem da obore svjetski rekored u grupnom skoku, koga je prošle godine postavila grupa od 110 padobranaca, skokom na Floridi.


Prilikom ovakvih skokova, padobranci skaču sa visine 5.400 metra, lete brzinom od oko 190 kilometara na sat, a sam skok, od iskakanja iz aviona, do otvaranja padobrana, traje 80 sekundi. U tom vremenu, skakači se skupljaju u grupu, prave dogovorenu figuru, i nakon nekoliko sekundi odvajaju se, kako bi mogli otvoriti svoje padobrane i bezbjedno doskočiti na zemlju. U izvođenju skokova učestvovalo je deset aviona. Naravno, sa tako velikim brojem skakača, potrebna je i velika koncentracija svakog učesnika, te pecizno izvođenje svih dogovorenih poteza, što je veliki izazov za svakog učesnika.
Nekoliko dana prije glavnog skoka, učesnici su zajednički trenirali, izvodili skokove u manjim graupama i dogovarali poteze. Sve mjere bezbjednosti bile su preduzete, a pošto se radi o veoma opasnom sportu, ništa se ne prepušta slučaju, niti radi na brzinu, kazali su organizatori nakon tragedije.



Koliko je ovaj sport opasan, kazuje podatak da su prilikom pokušaja obaranja rekorda u decembru prošle godine poginula dvojica padobranaca, koji su se sudarli, kada se grupa nakon izvedene figure rastala u vazduhu. Tom prilikom je utvrđeno da se radilo o nesretnom slučaju.



Unesrećana skakačica, Diana Paris, bila je vrlo iskusna padobranka. Za života je padobranom skočila čak 1500 puta, a ovog puta imala je neispravan padobran, koji se nije otvorio na vrijeme, a onda, nažalost, nije više imala vremena za otvaranje pomoćnog padobrana, barem tako pišu mediji.
I pored toga što se radi o jednom vrlo opasnom sportu, i pored nesreća koje ga prate, padobranci su, nakon ovog poslijednjeg, nesretnog pokušaja, odmah obećali da će u čast poginule kolegice ponovo pokušati oboriti rekord.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen