Mittwoch, 16. April 2014

Veličanstveni broj sedam

Donosi sreću

Veličanstveni broj sedam

Jedna knjiga objavljena ovih dana otkriva nam da je broj sedam najsretniji broj na svijetu. Pogledajmo šta ga to čini tako specijalnim.

Zamislite neki broj. Velika je šansa da će to biti upravo broj sedam. Šta god da činite, broj sedam je uvijek poseban. Psiholozi su odavno primijetili afinitet čovjeka ka broju sedam, a sada nam isto objašnjenje daju i matematičari.


U svojoj knjizi „Alex, kroz ogledalo“ (Alex trough The looking glass), matemtičar Alex Bellos objavio je istraživanje, kroz koje je utvrdio da je sedam omiljeni broj kod 44 hiljade ispitanika i da mu je to potvrdilo čak sedam od deset ispitanih. On tvrdi da i oni koji nemaju interesa za matematiku imaju neku vrstu svoje mentalne aritmetike. Među brojevima od jedan do deset, sedam ima posebno mjesto. On je jedinstven već po tome što je nedjeljiv drugim brojevima. Mnoge civilizacije su hiljadama godina smatrale da broj sedam unosi nešto magično u njihove živote i okruženje. Zbog toga su Yul Brynner, Charles Bronson i drugi, davne 1960 godine snimili film pod naslovom „Sedam veličanstvenih”, a i filmu se pojavilo sedam junaka. Film je bio zasnovan na osnovu stare japanske legende o sedam samuraja. Za one koji žele da iskažu veliki osjećaj sreće, ili nešto božanstveno, ništa nije moćnije od broja sedam.
Sedam sati je optimalni broj sati spavanja. Prema studiji Medicinske škole West Wirginia, u SAD, svi oni koji spavaju sat više, ili sat manje od toga, imaju veći rizik da će doživjeti neku srčanu bolest. Oni koji spavaju samo pet sati dnevno, imaju dva puta veći rizik za srčani napad, ili anginu pektoris, a to je još izrazitije kod onih koji spavaju devet, ili više sati dnevno.



Sedam boja nalazi se u dugi. Isaac Newton je davne 1672. godine napravio podjelu, i rekao da postoji pet glavnih boja: crvena, žuta, zelena, plava i ljubičasta, ali je kasnije dodao još narandžastu i indigo, tako da ih je ostalo sedam.
Grci su broj boja u spektru vezali za broj dana u sedmici, za broj nota u muzici, i tada poznatom broju planeta u sunčevom sistemu.
Sedam je najznačajniji broj u religiji. Bog je, nakon što je stvorio svijet, odmarao sedmi dan, a broj od sedam dana u sedmici usvojen je od strane svih civilizacija.



Riječ „stvoritelj” ponovljena je sedam puta u knjizi Book of Genesis, Knjizi postanka, kao referenca stvaranja svijeta. Sedam simobolizuje četiri strane svijeta sa svetom trojicom. Broj sedam javlja se više od 700 puta u Bibliji i 54 puta u Book of Revelation, Knjizi otkrivenja, koja se odnosi na sedam crkava, sedam anđela, sedam pečata, sedam truba i sedam zvjezdica.
Izrael je zauzeo grad Jericho, nakon što su sedam puta marširali oko njega. Solomon je trebao sedam godina da izgradi njegov hram. Job je imao sedam sinova, a veliki talas je naišao sedam dana nakon što je Noah otišao u svoju Arku. U priči o Josipu u Egiptu, spominje se sedam godina izobilja, iza kojih slijedi sedam godina gladi, a Christ je rekao sedam riječi na krstu.
I u drugim religijama. sedam se spominje kao važan broj. Prema Talmudu u judaizmu, univerzum se sastoji od sedam nebesa. Kur’an često govori o sedam nebesa, a na hadžu u Meki, hodočasnici obilaze sedam puta oko Ćabe. I u hriščanstvu i u judaizmu i u islamu, Bog boravi iznad sedmog neba. Jedan od najvažnijih elementa jevrejske svadbe je dodjela sedam blagoslova, a na ceremoniji vjenčanja, mladožanja oko mlade kruži sedam puta. U hinduizmu postoji sedam svjetova iznad ovog, ali i sedam svjetova ispod. U drevnom Vede tumačenju. bog sunca je išao na kočiji koju je vuklo sedam konja, a ljudsko tijelo ima sedam Chakra, ili tačaka energije. Po japanskoj filozofiji. postoji sedam bogova odgovornih za: dobro zdravlje, dug život, sreću, znanje, bogatstvo, za ratnike i za ribare. U budizmu, Buda je nakon rođenja ustao i napravio sedam koraka i izmjerio svijet u sva četiri pravca.
Uz sedam smrtnih grijeha. postoji i sedam vrlina: poniznost, čednost, dobrota, strpljenje, apstinencija, marljivost i liberalnost.
David i Victoria Backham nazvali su svoju kćerku Harper Seven, prema omiljenoj knjizi koju je napisao Harper Lee, Ubiti pticu rugalicu. David je na dresu nosio broj sedam. Oni su kćerki Harper dodali ime Sedam, jer simbolizuje duhovno savršenstvo i smatra se srećom u mnogim kulturama širom svijeta.
Antika bilježi sedam svjetskih čuda: Velika piramida i Gizi, Viseći vrtovi u Babilonu, Hram Artemide u Efezu, kip Zeusa u Olimpiji, Mauzolej u Halikarnisu, Kolos sa Rodosa i svjetionik u Aleksandriji. Sedam čuda u modernom svijetu su Kineski zid, Taj Mahal u Indiji, Rock City Petra u Jordanu, statua Christa u Rio de Janeiru, Machcu Pichcu u Peruu, Chichen Itza u Meksiku i Koloseum u Rimu. Ovaj spisak je napravljen sedmog dana, sedmog mjeseca, dvije hiljade sedme, dakle, 7.7 2007. godine.
U tarotu, karte sedam klubova reprezentuju inicijativu, kretanje, ambiciju i želje.



Broj sedam je sretan i za JK Roelinga, Njena šesta knjiga, „Harry Potter and the halfblood Prince”, prodata je u sedam miliona primjeraka, samo dan nakon što se pojavila u Americi. Sedma i posljednja knjiga „Harry Potter i darovi smrti#, objavljena je u julu 2007.godine.
Buba mara ima tačno sedam crnih tačaka
U mnogim dijelovm svijeta vjeruje se da je sedmi sin obdaren natprirodnim moćima, bilo dobrim, ili lošim. U Irskoj se vjeruje da sedmi sin ima magičnu moć ozdravljenja, u Engleskoj i Južnoj Americi da će biti vukodlak, a u Rumuniji da će biti vampir? Perry Como, poznati muzičar, bio je sedmi sin od oca, koji je, takođe, bio sedmi sin svoga oca, ali nije bio ništa od navedenog!
Kad je Ian Fleming stvorio svog super špijuna, nije mu da ime ni 001 ni 004. James Bond je 007. Sadašnji glumac, koji glumi agenta 007, Daniel Craig, sedmi je Bond po redu.
Sedam godina nesreće je fraza kojom se označavaju nesretni brakovi, kao u poznatom filmu sa Marilyn Monroe, susjedom koja traži muža kroz ekstra uzbuđenja. Ali, ovaj termin ima dužu neugodnu istoriju iz doba dok su svijetom harale opake bolesti šuga i herpes.
Film „Sedam nevjesta za sedmoro braće” pokupio je Oskara davne 1954. godine. Dječija literature je posebno obilježena brojem sedam, od bajke Snježana i sedam patuljaka do Vuka i sedam jarića.



A naša narodno predanje bilježi legendu o sedmoro braće. U Sarajevu se nalazi Turbe sedmoro braće, koje je i danas cilj posjete mnogih, koji vjeruje da će im posjeta ovom turbetu i molitva, pomoći da riješe svoje dileme.
I na kraju još jedna Hipokratova misao: broj sedam svojim tajnim silama održava u postojanju sve stvari. On omogućuje život i kretanje, a ima uticaj čak i na nebeska tijela.
(izvor:dailyexpress)

Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen