Mittwoch, 9. April 2014

Lopta stvarno mora biti okrugla

Zagrijavanje za Brazil

Lopta stvarno mora biti okrugla

Šta sve mora proći jedna zvanična lopta, prije nego što na jednoj zvaničnoj utakmici Mundijala bude iznešena na teren? Da bi dobila upotrebnu dozvolu zvanična, lopta mora proći čitav niz vrlo strogih testova. Između ostalog, lopta stvarno mora biti okrugla, jer FIFA dozvoljava samo minimalno odstupanje!

Nakon što su prošlog proljeće navijači iz Brazila lopti za Mundijal dali ime Brazucca, i nakon što je dizajn lopte predstavljen prilikom izvlačenja grupa u ecembru, Brazucca je krenula na put kroz laboratorije, gdje je morala položiti čitav niz vrlo teških testova. Proizvođač Brazucce je Adidas, kao i svih lopti, kojima su se igrali Mundijali od 1970. godine.


Na putu kroz laboratorije, lopta prvo prolazi test tvrdoće, napuhana na pritisak od 0,8 bari. Kod ovog testa, lopta se izbacuje iz jednog uređaja brzinom od 50 km/h i pri tom udara u jednu metalnu ploču. Ovaj test, za lopte za Mundijal, ponavlja se 3.500 puta, dok je za lopte za druga takmičenja, po propisima FIFA, potrebno svega 2.000 ovakvih udaraca. Obim, obline i pritisak lopte nakon ovog testa smiju samo minimalno popustiti.



Nakon toga, lopta prolazi test pritiska odozgo. Lopta se pri tom stiska 300 puta za 25 procenata volumena. Pri tome, lopta ne smije puknuti. Test se istovremeno vrši u posudi sa vodom. Nakon toga, lopta se vaga. Po zahtjevima FIFA, lopta smije upiti samo minimalnu količi vode.
Zatim slijedi test deranja. U jednoj mašini nalazi se 5 litara vode, lopta se pere u vodi četiri sata, i struže četkama, a zatim se suši. Nakon toga baca sa visine 2 metra, i položila je test, ako pri tome odskoči 1,55 metara.



Lopta mora biti stvarno okrugla, vodootporna, izdržljiva i, naravno, lijepa za oko. Lopta se mora dopasti fudbalerima.
Nakon svih obavljenih testova, vođeni su razgovori sa najboljim fudbalerima na svijetu, sa igračima Bayerna i Milana, zatim sa zvijezdama, kao što je Zinedine Zidan. Postavljeno je mnogo pitanja: Kakva joj je površina? Je li preglatka? Kakav je osjećaj kad se šutne? A kakva je kod driblinga? Može li se kontrolisati? Kako se hvata? Ima li golman jednu fer šansu sa njom? A sve to i u uslovima kad je na terenu vlaga, ili vrućina, ili led. Nakon što je prošla čitavu ovu proceduru, lopta je konačno dobila i zadnji štambilj u papire, i sada čeka na put za Brazil.



Jer, ova lopta nije bilo kakva lopta. Ovo je Brazucca. Ovo je lopta za Mundijal.
(izvor: sportbild)

Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen